OL er hovedmålet for veldig mange vintersportsutøvere, og sånn sett faller det naturlig at en del setter punktum for karrieren etter en olympisk sesong. Vi har tatt en titt på hvilke navn som ikke blir å finne på startstreken kommende sesong…

Skiskyting
Kongen av skiskyting, Ole Einar Bjørndalen, legger børsa på hylla etter å ha vært med i verdenscupen i 25 år. Mannen fra Simostranda har gjennom sin utrolige karriere vunnet 95 verdenscupseire (1 av de i langrenn), 6 sammenlagtseire, 13 OL-medaljer og 45 VM-medaljer. Hele 28 av mesterskapsmedaljene i gull. I tillegg til sine meritter i sporet, har Ole Einar vært en pådriver for å utvikle og promotere sporten.

Emil Hegle Svendsen kom kort tid senere tid med beskjed om at han også gir seg, og det blir et stort tomrom når våre to mest meritterte skiskyttere gir seg samtidig.

Les også: Skiskyttersesongen 2017/2018

Svendsen var en mesterskapsløper av rang, med medalje i 9 strake VM fra debuten i 2007. Høydepunktet kom i Nové Město i 2013, hvor trønderen plukket med seg 4 gullmedaljer, og klatret opp på pallen i alle øvelsene han deltok i. 4 OL-gull og 12 VM-gull ble til slutt beholdningen, med 29 mesterskapsmedaljer totalt, i tillegg til 37 topplasseringer i verdenscupen.

Hilde Fenne gir seg noe overraskende i en alder av 24 år, og da Kaia Wøien Nicolaisen også gav beskjed om at hun trapper ned, ser det fort litt tynt ut på damesiden i norsk skiskyting.

Det blir også store endringer hos andre nasjoner før kommende sesong. Darja Domratsjeva har ligget i verdenstoppen i en årrekke, og har 12 medaljer (6 gull) å putte på peishylla. Også de olympiske mesterne Marie Dorin Habert og Skardino legger opp karrieren.

Gabriela Koukalová (født Soukalová) var helt i verdenstoppen, men mistet hele OL-sesongen med skade, og har uttalt at hun ikke kommer til å konkurrere den kommende sesongen.

Hun har siden publisert en selvbiografi hvor hun kommer med skarp kritikk av både lagvenniner og trenere, og veien synes lang for tsjekkeren om hun ønsker å komme tilbake til verdenscupen.

Flere veteraner og medaljevinnere takker for seg blant herrene også. Amerikanerne Lowell Bailey og Tim Burke legger børsa på hylla, og får følge av kjente navn som Mesotitsch, Soukup, Graf og Béatrix.

 

Alpint
Det knyttes stor spenning til om Aksel Lund Svindal fortsetter karrieren. 35-åringen reiste i september hjem fra landslagets samling i Chile, og har fremdeles ikke gitt noen konkrete svar om fremtiden.

Les også: Superstjernen blir pensjonist

Sikkert er det at medaljevinner fra Sochi 2014, Jan Hudec, legger skiene på hylla. Han får følge av blant annet Eisath, Fayed, Sporn, Jetloff og Patrick Thaler. Blant kvinnene er det en rekke meritterte utøvere som gir seg. Julia Mancuso debuterte i verdenscupen allerede som 15-åring tilbake i 1999, og har 36 pallplasser. Amerikaneren gikk til topps i storslalåm i Torino i 2006, og tok medalje i begge de påfølgende olympiske lekene.

Totalt har 34-åringen 9 mesterskapsmedaljer, men i 2015 satte en trøblete hofte henne ute av spill i 2 sesonger, og hun kom aldri helt tilbake i toppen. Veronika Velez-Zuzulová, Michaela Kirchgasser, Manuela Mölgg og svenske Maria Pietilä Holmner takker også for seg etter 2018-sesongen, alle med rundt 15 års fartstid i verdenscupen, og flerfoldige turer opp på podiet.

 

Skøyter
Også på skøyteisen har en rekke løpere gått sin siste indre. Sør-koreanske Mo Tae-bum tok gull på 500m i Vancouver i 2010, og fulgte opp med flere sprintmedaljer de neste årene. Men fra 2014 har han levd litt i skyggen av de beste. Olympisk medaljevinner Konrad Niedźwiedzki og finske Pekka Koskela legger også skøytene på hylla.

For kvinnene er det Nederland som lider de største tapene, da veteranene Annouk van der Weijden og Linda de Vries klapper sammen skøytene.