Jarl Magnus Riiber spurtet inn til sesongens 10. seier i Klingenthal og sikret samtidig sammenlagtseieren i verdenscupen i kombinert…

Passerte Bjarte Engen Vik

Riiber hadde opprinnelig planlagt å stå over rennene i Klingenthal for å legge inn en treningspause før VM, men valgte tidligere i uken å endre planene og stille til start i Tyskland. Det ga fullklaff med to strake seire på rad denne helgen.

Riiber lå som nummer 4 etter hopprennet søndag, og i de tunge forholdene med mye snø i løypen dannet det seg utover i løpet en stor gruppe fremst i feltet. På den siste kilometeren forsøkte finnen Ilkka Herola å kvitte seg med resten av utfordrerne inn mot stadion, men fikk følge av Riiber og hjemmehåpet Fabian Riessle.

Nordmannen slet med å passere lederen gjennom de trange svingene inne på stadion, men da det åpnet seg opp på oppløpet satte 21-åringen inn kjempekreftene og avgjorde løpet til sin fordel, med Herola og Riessle på plassene bak.

Det var den 4. strake seieren for Riiber, og med sin 10. topplassering for sesongen passerte han legendariske Bjarte Engen Viks norske rekord med 9 seiere i samme sesong. Riiber var storfornøyd med å ha mestret de tøffe forholdene.

– Det var utrolig tøffe forhold med mye snø, et helt annet type renn enn i går. I dag var det mer taktisk hele veien, sa Riiber etter rennet.

Avgjorde verdenscupen

Etter seieren ble det også klart at nordmannen har avgjort verdenscupen sammenlagt. Riiber leder nå med 497 poeng på tyske Rydzek i sammendraget, og med 4 konkurranser igjen har unggutten allerede sikret seg krystallkula som verdens beste kombinertløper.

Dermed er han første nordmann som klarer bragden siden Bjarte Engen Vik vant verdenscupen to sesonger på rad i 1997/98 og 1998/99.

NRKs kombinertekspert vant selv verdenscupen på starten av 90-tallet, og skrøt av Riibers prestasjon etter dagens løp.

– I et kombinerthistorisk perspektiv så er det jo stort. Det er jo det. Han er i en eksklusiv klubb, sier NRKs kombinertekspert.

– Å avgjøre verdenscupen sammenlagt i begynnelsen av februar, det står det respekt av. Han er komplett.

Retter fokuset mot VM

Nå står Riiber over den kommende verdenscuphelgen i Lahti for å legge et best mulig grunnlag for å kunne vinne sine første VM-medaljer i Seefeld om snaue 3 uker.

Til tross for dominansen i verdenscupen denne sesongen mener nordmannen det fremdeles er ting å forbedre frem mot mesterskapet.

– Jeg skal hoppe bedre på ski, det drømmer jeg om. Å kunne ta ut det beste jeg har inne i Seefeld, sier Riiber.

– Per dags dato føler jeg at jeg leverer gode konkurranser, men likevel ikke helt hundre prosent. Det er det jeg drømmer om å få ut i Seefeld hundre prosent, både i løypa og hoppbakken.

Verdenscupvinneren er strålende fornøyd med helgen i Tyskland og reiser nå med fornyet selvtillit til Seefeld, hvor han seiler opp som storfavoritt til gullet.

– Det å kunne avslutte på den måten her før VM, det gir ro og selvtillit, sier Riiber.

Vinnerodds kombinert HS 130/10 km herrer – VM Seefeld, Nordicbet:

Jarl Magnus Riiber – 1,50
Johannes Rydzek – 9,00
Fabian Riessle – 8,00
Jørgen Graabak – 9,00
Vinzenz Geiger – 12,00
Franz-Josef Rehrl – 15,00