Jørgen Graabak sørget for norsk kombinertjubel i Ramsau etter at Jarl Magnus Riiber ble satt ut av snøras i overrennet før sitt hopp…

Snøras i overrennet

Akkurat da det så ut til at Rote-Riiber endelig hadde fått ting på stell, så slo uflaksen til under årets siste kombinertrenn. Denne gangen var det noe så spesielt som et snøras i overrennet som ødela for verdenscuplederen.

Riiber hadde meldt fra til konkurrentene at han la ut på tur med mål om en ny pallplassering søndag, men usikre snøforhold i bakken gjorde at et lite snøskred forsvant forbi og ned i sporet da Riiber satt klar på bommen som sistemann.

Unggutten kan sine hoppvettregler og søkte ly bak prøvehopperne til forholdene bedret seg. Heldigvis hadde bakkemannskapet med seg nødvendig utstyr til å grave nordmannen ut av knipen i Ramsau, men til tross for at Riiber lyttet til en erfaren hoppmann i trener Peder Sandell som til slutt vinket ham av gårde, så gikk det ikke etter planen i svevet for unggutten.

Riiber var tydelig i ubalanse på hoppkanten og kom skjevt ut i luften. Han dro frem den erfaringen han hadde fra tidligere turer og fant den tryggeste veien ned igjen til bakken for å redde seg inn, men dessverre bestod den av å slå kontra og veive seg ned til korte 79 meter.

Han var tydelig oppgitt nede på sletta etter det uryddige svevet, og tenkte nok at det er ingen skam å snu. For med en 43. plass og 2,16 minutter opp til lederen stilte verdenscuplederen aldri opp på det påfølgende langrennet.

– Det var litt dramatisk. Jeg satt meg på bommen så kom det et snøskred bakfra som rant ned i sporet, forteller Riiber til VG.

– Jeg kjente at det lugget og mistet litt balanse etter 40–50 meter, da farten kom tilbake var jeg satt ut og hoppet var ødelagt, forklarer han.

– Det er direkte skandale.

Det norske teamet var ikke nådige i kritikken av arrangørene etter hopprennet, og sportssjef Ivar Stuan tordnet i møte med pressen etter rennet.

– Det er livsfarlig. De kommer i opp mot 90 kilometer i timen og så ligger det snø i sporet. Det er livsfarlig hvis det skal skje. Det er ikke et verdenscuprenn verdig, og ikke rettferdig overfor verdens beste kombinertløper, tordner Stuan. Det norske støtteapparatet leverte inn protest på hendelsen, men fikk avslag av juryen.

– Det er direkte skandale. Vi har protestert, men ble ikke tatt til følge. Det er juryens ansvar, og arrangørens ansvar, at hoppbakken er rettferdig, fortsetter Stuan.

– Jeg synes Stuan bruker veldig sterke ord, sier renndirektør Lasse Ottesen i FIS når NRK legger frem Stuans kritikk.

– Vi skal evaluere hva som har skjedd og hvordan ting har fungert denne helgen. Gårsdagen ble gjennomført til det ikke var forsvarlig mer, og så hadde vi en sak med Jarl som sistemann i dag som vi vil diskutere hvordan ble løst og hva vi kan gjøre for at alle skal ha like forhold. Vi streber etter det.

Graabak til topps

Uten Riiber på startstreken sørget Jørgen Graabak for at det uansett ble norsk jubel i Ramsau søndag. Trønderen startet som nummer 11 i løypa, men fikk etter hvert kontakt med den store gruppen som skulle gjøre opp om årets siste seier.

27-åringen fikk fantastisk god fart på skiene inn på oppløpet og spurtet inn til karrierens 5. verdenscupseier, fulgt av tyskerne Johannes Rydzek og Fabian Riessle.

Espen Bjørnstad hadde et fint utgangspunkt med sin 4. plass etter hoppdelen og gikk inn til en 6. plass. Nå venter en juleferie for kombinertløperne før Estland og Otepää står på programmet første helgen i januar.