Martin Johnsrud Sundby mener allroundlandslagets sterke prestasjoner på Beitostølen skyldes at de har droppet høydetrening i oppkjøringen…

Normalt har løperne på landslaget hatt fokuset rettet mot mesterskap i det fjerne og har ofte måttet se seg slått av flere mer eller mindre ukjente fjes under den nasjonale åpningen på Beitostølen. Under årets åpningshelg florerte det imidlertid av løpere fra allroundlandslaget aller øverst på resultatlisten. Martin Johnsrud Sundby er ikke sen med å gi mindre høydetrening æren for nettopp det.

– Vi har droppet høydetrening vet du. Problemet med høydetrening er at man legger igjen like mange lik i høyden som man kommer hjem med vinnere. Dropper man høydetrening så fjerner man en usikkerhets- og risikofaktor. Se på hvordan helgen har vært da, sier Sundby.

Mer trening i lavlandet

Høydetrening har vært en stor del av norsk langrenn- og skiskytings suksessfaktorer i moderne tid, og store mesterskapsløpere fra 90-tallets Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie frem til Ole Einar Bjørndalen og Petter Northug har hyllet treningsformen og sett på den som helt essensiell for deres triumfer.

Denne sesongen har allroundlandslaget valgt å droppe systematisk høydetrening til fordel for mer kvalitetstrening i lavlandet. Avgjørelsen ble tatt på bakgrunn av gode erfaringer fra lignende opplegg før OL i Pyeongchang.

Helgens to 15 kilometere for menn ble fullstendig dominert av landslagsutøverne. På fredag havnet alle de seks startende innenfor topp åtte, og på søndag tok de fire startende alle de fire øverste plassene.

– Laget har prestert historisk bra. Det å droppe høydetreningen er en faktor til at vi er mer stabile. Vi har kanskje fjernet én prosent eller to «på toppen» av en eller to utøvere, men det vet vi ikke. Jeg mener resultatene viser at vi har gjort en sterk jobb internt, utdyper Sundby til NRK.

Vil ikke konkludere ennå

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn har årevis med erfaring både som trener og ekspertkommentator. Han er ikke i tvil om at høydetreningen skal ha en stor del av æren for Norges enorme gullfangst de siste tiårene. Han anerkjenner at landslagsutøverne virker sterke for øyeblikket, men advarer mot å innkassere internasjonale triumfer allerede.

– De så sterke ut på Beitostølen uten internasjonal motstand. De er i balanse, så jeg støtter Martin der, men de må vente med å konkludere at det de har gjort er bedre enn høydetrening. Det er altfor tidlig å si, understreker han.

Bjørn er også kjapp med å påpeke at det er stor forskjell på å trene i høyden for å prestere i lavlandet, kontra å trene i høyden for å være forberedt på konkurranser i høyden. Under OL i Beijing i 2022 skal langrennsøvelsene gjennomføres på 1800 meters høyde. Da må det spesialisert trening til.

– Det er ingen tvil om at gutta til Eirik Myhr Nossum har trent bra og er i form, men jeg regner med at de har et lengre perspektiv på dette. Neste OL går i høyden og det er viktig at unge løpere med ambisjoner om å prestere der skaffer seg høydeerfaring allerede fra neste sesong, avslutter Bjørn.