Helt siden Bjarte Engen Vik gikk inn i ensom majestet til VM gull i Lahti i 2001 har norsk kombinertsport ventet på en ny stjerne. Torsdag kopierte 21 år gamle Jarl Magnus Riiber den gamle kombinertkongen.

Riiber har vært fullstendig suveren i verdenscupen denne sesongen, men fant seg aldri til rette i storbakken i Innsbruck. Etter at kombinertløperne kom til normalbakken i Seefeld har imidlertid tonen vært en helt annen. I dag var han nok en gang tilbake som den aller beste spesialhopperen i kombinertfeltet.

Etter det gode hopprennet kunne den norske kombinertprinsen gå ut i et kontrollert tempo og vente på at sultne konkurrenter skulle nærme seg bakfra. Riiber har kombinertsportens sterkeste avslutning, og selv om han fikk selskap av sterke langrennsløpere som Bernhard Gruber og Akito Watabe ut på sisterunden, var det ingen som kunne stå imot 21-åringens spurtegenskaper.

Var trygg på seier

Det var en tydelig lettet nordmann som jublet høylytt etter hopprennet, og i intervju med NRK etter gulløpet kom det frem at han følte seg trygg på triumf også underveis i langrennsdelen.

– Jeg smakte gullet ut på sisterunden og kjente meg skikkelig «fresh» og fin. Det gikk såpass rolig for meg i fem kilometer at en avslutning skulle jeg ha krefter til, gliste han til NRKs reporter.

Selv om de var blitt til en tettrio beholdt Riiber roen i den hektiske avslutningen. Han passet hele tiden på at ikke den sterke østerrikeren Gruber skulle få plassen han behøvde for å rykke fra de andre.

– Fokus lå hele tiden på å ikke falle og ikke gjøre noe dumt. Jeg visste at Gruber blir fort nervøs, så jeg visste at han ville prøve seg i den siste bakken. Da skar jeg pent ut og stoppet det langdraget, fortsatte Riiber.

Vel inne på oppløpet ble det tidlig klart at japanske Watabe var uten gullsjanser. Riiber føk forbi på innsiden og fikk størst motstand fra den 36 år gamle veteranen Gruber.

Har omstilt seg mentalt

Den ferske VM-vinneren har bygget hele sin kombinertkarriere på å fantastiske prestasjoner i hoppbakken, men har økt sin aerobe kapasitet gjennom knallhardt arbeid foran denne sesongen. I Østerrike har han imidlertid slitt med å finne godfølelsen i hoppbakken. Helt til de ankom Seefeld.

– Alt snudde på mandag da jeg var seks meter foran neste mann. Det ga veldig selvtillit. Jeg trenge ikke å hoppe noe mer enn det. Jeg hadde funnet løsningen, fortalte Riiber etter at gullet var sikret.

Nå skal Riiber forberede seg til VMs avsluttende kombinertdistanse, nemlig stafetten på lørdag.

Allerede fredag går herrestafetten i langrenn for menn av stabelen. Nordicbet gir deg odds på duellen mellom Norge (1.46) og Russland (2.55). Spill her!