Hele 107 skiskyttere er ventet til start på kvinnenes sprint i Ruhpolding onsdag. Nå tar NRK-ekspert Ola Lunde til orde for å kutte i antall løpere i verdenscupen…

Vil vrake de dårligste løperne

Det blir garantert en folkefest på tribunene når skiskyttersirkuset inntar Ruhpolding denne uken, men også ute i løypene vil det til tider bli trangt om plassen i skiskytter-mekkaet.

Til kvinnenes sprint onsdag er det ventet 107 løpere til start. Nå mener NRK-ekspert Ola Lunde at det høye antallet løpere kan være med på å ødelegge spenningen i konkurransen.

Det er for mange løpere som får lov til å gå verdenscup. Det som gjør det trøblete er at de beste går tidlig. Da blir det mange løpere på et middels eller klart dårligere nivå som gjør at det blir kjedelig for seeren å se på skiskyting.

Lunde har stålkontroll på løperne inne på standplass under NRKs sendinger, men eksperten mener det hadde holdt med 80-90 deltakere på start, for å bevare spenningen gjennom større deler av løpet.

Hvis noen allerede er et halvt minutt bak på første skyting, så har de ingen sjanse. Hele løpet er avgjort på kanskje 40-45 minutter, og så kommer en hel del andre løpere som ikke holder det nivået de neste 20 minuttene.

Lunde mener flere av de svakeste løperne i verdenscupen burde ha blitt sendt til IBUcup istedenfor. 

Røiseland og Eckhoff uenige

Etter en fantastisk sesong så langt seiler Marte Olsbu Røiseland og Tiril Eckhoff opp som favoritter før onsdagens folkefest i Tyskland, og etter å ha gått til topps i Oberhof forrige uke er Røiseland uenig i Lundes utsagn før Ruhpolding-sprinten.

Frolandsekspressen mener derimot det er viktig å ta vare på mangfoldet i skiskyting.

Vi prater om at vinteridrett ofte er så små idretter med så få nasjoner, men skiskyting er jo faktisk en idrett med veldig mange nasjoner på start. Og jeg tenker det ødelegger sporten hvis vi skal kutte ned og kun de beste stiller til start, så jeg er ikke enig med Ola der.

Tiril Eckhoff sier hun ser gode poenger på begge sider av debatten.

Jeg liker at vi er mange. Vi har et startfelt på over hundre og da er det jo enda kulere å vinne. Samtidig er det ikke vits i at folk som er seks minutter bak skal stå på start, så jeg er på en måte enig med Ola også, sier Eckhoff.

– Kan være farlig

Skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen har dratt nytte av det høye antallet løpere for å få flere av sine elever på startstreken i verdenscupen etter han tok over det kinesiske landslaget, og den abdiserte kongen av skiskyting synes det er positivt at flere får testet seg mot verdenseliten.

Sprinten er jo en utfordring fordi det blir en lang TV-sending og det er negativt. Men sportslig er det bare en fordel fordi flere har sjansen til å matche seg med de beste i verden og lettere få fremgang.

Samtidig erkjenner medaljegrossisten fra Simostranda at det kan oppstå farlige situasjoner med så mange løpere ut i løypen samtidig.

Ettersom de går samme runde hele veien kan de dårlige utøverne kanskje ødelegge for de beste utøverne i krevende utforkjøringer. Det er en del folk som ikke kan kjøre på ski og det kan være farlig.

Forhåpentligvis holder de norske kvinnene seg unna trøbbel når de onsdag jakter Norges tredje strake sprintseier i verdenscupen i tyske Ruhpolding.

Vinnerodds Skiskyting 7,5 km Sprint Kvinner, Ruhpolding – Nordicbet:

Tiril Eckhoff – 4.00
Marte Olsbu Røiseland – 4.00
Dorothea Wierer – 6.50
Kaisa Mäkäräinen – 8.00
Denise Herrmann – 8.00
Julia Simon – 20.00