Emil Nyeng skiftet i vår idrett fra langrenn til skiskyting, og under det svenske mesterskapet i skiskyting gikk 27-åringen rett til topps…

Skiftet beite i vår

Emil Nyeng var en lovende langrennsløper, som tidlig fikk prøve seg i verdenscupen etter gode resultater på nasjonalt nivå. Men etter å ha ligget rett i utkanten av de beste løperne i flere år, valgte han i vår å skifte fokus fra langrenn til skiskyting.

– Etter mange år som seniorløper har jeg ligget rett bak landslagsnivået i langrenn. Jeg har gått både distanse og sprint, men som nordmann holder det ikke med 20.-plasser for å etablere seg og komme seg videre. Det tar jeg konsekvensen av og forfølger en drøm jeg alltid har hatt om å se hvor god det går an å bli i skiskyting, sa Nyeng til VG i mai.

Løperen fra Fåvang sier han ikke gjør dette for moro skyld, men har et mål om å etablere seg i IBU-cup kommende vinter, for så å stille inn siktet på verdenstoppen.

27-åringen fikk plass på satsingslaget til Team Mesterbakeren, som under ledelse av rutinerte Knut Tore Berland har base på Lillehammer.

Nyeng viser til Denise Herrmann som en langrennsspesialist som klart omstillingen raskt med sine WC-seire i Östersund etter bare et drøyt år som skiskytter. Og under SM i Idre denne helgen viste han at håpet om suksess med børsa på ryggen er realistisk.

Rett til topps 

Det var vanskelige forhold for skiskyting i Idre, med vind, regn og tungt skiføre. Med andre ord perfekt for den ferske skiskytteren.

I et startfelt med 3 av de 4 svenske gullvinnerne fra stafetten i Pyeongchang, inkludert den individuelle sølvmedaljøren Sebastian Samuelsson, gikk løperen fra Fåvang rett til topps på sprinten i første konkurransehelg med gevær på ryggen.

Nyeng skjøt fullt hus på liggende og ledet inn til stående skyting. Solid skyting fra konkurrentene gjorde at 27-åringen måtte levere en bra serie for å beholde ledelsen.

Team Mesterbakeren-løperen holdt nervene i sjakk og traff 4 av 5 blinker, og med bakgrunnen som langrennsløper kunne ingen holde følge på sisterunden. Nyeng vant 21 sekunder foran lagkamerat Martin Femsteinevik, mens den svenske OL-helten Samuelsson tok tredjeplassen, 27,5 sekunder bak.

Det var en god innsats av de påmeldte nordmennene i Idre, med 7 løpere blant de 12 beste.

– Dette var helt utrolig, det er jo slik man bare drømmer om, sa en fornøyd Emil til GD etter sprintseieren.

– Forholdene var enda mer krevende i dag, med mye vind. Men det gikk veldig bra for min del. Jeg prikket inn fullt hus på liggende, og klarte meg med bare en bom på stående. Med bra fart i løypa i tillegg holdt det til seier. Det smakte godt! Det er lenge siden jeg har vunnet i langrennsløypa, så denne seieren viser at det er mulig for meg å lykkes i skiskyting. Nå kan jeg senke skuldrene litt, fortsatte Nyeng fornøyd.

Etter at både Ole Einar Bjørndalen og Emil Svendsen la opp etter forrige sesong er det spørsmål om hvem som skal fylle tomrommet etter veteranene, kanskje er 27-åringen fra Fåvang det litt uventede svaret?

Nyeng gikk også inn til en sterk 12. plass på fellesstarten lørdag, hvor det nye MS60-konseptet ble benyttet, hvor 2 startpuljer gjør at fellesstarten kan ha inntil 60 deltakere.