Skiskyttershow i Gelsenkirchen har blitt en årlig romjulstradisjon siden 2002, og et av trekkplastrene under årets konkurranse var en siste dans med verdenseliten for skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen…

Comeback sammen med kona

Bjørndalen la i likhet med sin kone Darja Domratsjeva geværet på hylla etter forrige sesong, men de takket ja til invitasjonen om å få et verdig punktum på karrieren ved deltakelse i det stjernespekkede startfeltet i årets ‘World Team Challenge’.

Konkurransen foregikk som en todelt mixed-stafett rundt fotballstadionet til Schalke 04, med skyting inne på arenaen foran over 46 000 feststemte tilskuere. Parene gikk først 4 etapper hver i en fellesstart, før resultatet der dannet grunnlaget for 8 nye runder i form av en jaktstart.

Det tok litt tid før pensjonistene fikk fart på sakene i Gelsenkirchen. De måtte begge ut i hver sin strafferunde på sine to første etapper og det var konas raske fart i sporet som holdt kongen inne i løpet første halvdel. Men da paret kom inn i rytmen viste de at de fremdeles har gamle kunster intakt.

Domratsjeva viste med all tydelighet at hun med litt satsing fint kunne ha hevdet seg i verdenscupen også denne sesongen, for i tillegg til meget god fart i sporet fløy blinkene ned på standplass inne på arenaen.

Da også ektemannen etter hvert fikk kontroll på børsa gikk paret inn til en strålende 3. plass på fellesstarten bak den italienske duoen Dorothea Wierer/Lukas Hofer, med franske Anaïs Bescond/Émilien Jacquelin på andreplass. Det skiskyttergale publikummet satte tydelig pris på at veteranparet viste frem gamle mestertakter.

– Det er noe av det råeste publikummet du kan få, sier Bjørndalen om de fremmøtte på det årlige showrennet i Tyskland.

Viste sin storhet

Da parene la i vei på den påfølgende jaktstarten viste Bjørndalen/Domratsjeva virkelig hva som fremdeles bor i dem, og det skulle ta hele fem etapper før den første bommen kom på standplass.

Mot slutten tok kreftene noe slutt for Bjørndalen og det italienske laget dro ifra, anført av skytterdronningen Wierer. De så ut til å ha full kontroll før siste skyting, men selv Wierer måtte le nervøst da lagkamerat Hofer fikk skjelven på siste stående og pådro seg hele 3 strafferunder.

Heldigvis holdt han unna for hjemmefavorittene Franziska Preuß/Simon Schempp gjennom den trange sisterunden, og duoen kunne innkassere sin andre seier for kvelden.

44-årige Bjørndalen ble hentet inn av regjerende sprintverdensmester Benedikt Doll på sisterunden, men på oppløpet gjorde tyskeren en rørende gest til den gamle mesteren.

Sammen gikk de hånd i hånd over målstreken, og som en takk for innsatsen og arbeidet for skiskytingens interesse gjennom en lang karriere fikk Bjørndalen gå inn til nok en pallplass i karrierens siste renn.

– Det var en veldig fin gest. Det er imponerende at han gjør det på hjemmebane. Tusen takk, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK om gesten til Benedikt Doll.

Domratsjeva var også strålende fornøyd med dagens innsats i Tyskland.

– Jeg er veldig fornøyd med at jeg traff 19 blinker, men jeg er så lei meg for at jeg bommet på den siste. Det var en god kamp og jeg er veldig fornøyd med løpet og støtten fra tilskuerne. Jeg er også stolt av hvordan Ole kjempet, sier Domratsjeva til NRK etter rennet.

Også Russeren Anton Sjipulin gikk karrierens siste renn denne kvelden, etter den tidligere olympiske mesteren denne uken annonserte at han legger opp som skiskytter.