Mens hopperne gjør sine siste forberedelser til sesongstarten i Wisła kom gladmeldingen om at skiflygningen i Vikersund er tilbake på verdenscupprogrammet…

Redningsaksjonen førte frem

Vikersund ble sammen med Lysgårdsbakken og Granåsen fratatt sertifikatet som godkjent verdenscuparrangør i vår. I bakkene på Lillehammer og i Trondheim ble manglene raskt utbedret og sertifikatene var tilbake på plass, men i Vikersund var situasjonen noe mer komplisert.

FIS ønsket en annen bakkeprofil for å gi de mindre gode hopperne mulighet til å strekke seg litt lenger ned i bakken, og krevde at Vikersund utbedret dette med gravearbeid i sommer.

Som svar fikk de at dette heller ville bli forsøkt utbedret ved å flytte om på snømassene når vinteren kommer, akkurat som man tidligere har gjort ved lignende krav fra FIS. Men denne gangen så satte Hans-Martin Renn, leder av bakkekomitéen i FIS ned foten og nektet å godkjenne bakken uten konkrete tiltak.

Siden den gang har det vært hektisk aktivitet for å redde rennene i mammutbakken. Flere forslag til nye profiltegninger har blitt utarbeidet, og gravemaskiner har vært i sving i anlegget for å undersøke hvilke endringer som kan gjøres.

Og på høstmøtet i FIS fikk arrangøren tommelen opp, og skiflygningsrennene er tilbake på programmet som avslutning på RAW Air i mars.

Puster lettet ut

For hoppsjef Clas Brede Bråthen har det vært en hektisk kamp for å få godkjent bakken for renn, og som en av de få som har vært med i prosessen med å få til det norske svaret på hoppuka, RAW Air, betyr det ekstra mye å endelig komme i havn med jobben.

– Selvfølgelig. Det betyr enormt mye for meg. Rundt bordet da Raw Air ble født, satt det tre personer. Det var Arne Åbråten, Walter Hofer og jeg. Det er klart du får et spesielt forhold til turneringen da, sier Bråthen

Hoppsjefen puster lettet ut etter beskjeden kom, og erkjenner at problemet er selvforskyldt for Vikersund.

– Vi kan ikke annet enn å rette en stor takk til den internasjonale ski- og hoppfamilien som har tatt en beslutning om at Vikersund kan slippes inn igjen i varmen, sier Bråthen etter fredagens avgjørelse.

Sesongåpning i Wisła

Hopperne åpner denne helgen sesongen i Adam Małysz-bakken i polske Wisła. Lørdag står laghopp på programmet, mens de individuelle konkurransene innledes søndag.

Det norske laget var soleklart sterkest gjennom fjorårets sesong, toppet med gull i både OL og skiflygnings-VM. Laget bestående av Daniel Andre Tande, Johann Andre Forfang, Robert Johansson og Anders Fannemel er blant favorittene igjen på lørdagens laghopp.

De er alle 4 også kvalifisert til søndags konkurranse, og får følge av Andreas StjernenHalvor Egner Granerud klarte ikke å kvalifisere seg til rennet.

Vinnerodds laghopp lørdag, Betsson:

Tyskland – 1.95
Norge – 2.45
Polen – 2.90
Japan – 8.00
Østerrike – 17.00
Tsjekkia – 100.00
Slovenia – 100.00