Innen konkurransenervene får fritt utløp på glattisen denne vinteren, unner vi oss et speilblankt tilbakeblikk på de største begivenhetene jubelsesongen 2017/18 hadde å by på…

Sprint

Verdenscupsesongen fikk en pangstart av dimensjoner under sesongåpningen i Heerenveen i starten av november. Ut fra intet kom Håvard Holmefjord Lorentzen som en kanon ut av siste ytre og vant sesongens første 500 meter. Bergenseren er opprinnelig spesialist på den doble distansen, men skulle fort vise seg å være mannen å slå forrige sesong. I tillegg til seieren i Nederland stod han også øverst på pallen både i Stavanger og Erfurt. Som om ikke det var nok var han sjelden mer enn en skøyteegg fra pallen i en av verdens mest marginale idretter. Dette ga nordmannen en soleklar sammenlagtseier på den korteste distansen, foran nederlandske Hein Otterspeer.

På 1000 meter var Lorentzen også med i tetkampen helt til siste skjær, men da Kjeld Nuis satte på turboen under verdenscupfinalen i Hviterussland klarte ikke OL-helten vår å holde følge. Dermed endte bøtta opp i de evige tulipaners land.

På kvinnesiden var det enorm spenning både på 500 og 1000 meter fra start til slutt. Østerrikske Vanessa Herzog, tsjekkeren Karolina Erbanova og russiske Angelina Golikova byttet på å være den førende parten, men til slutt var det Herzog som dro det lengste strået med fattige ni poengs margin.

Kvinnenes konkurranser over 1000 meter ble også en fornøyelig affære, først og fremst på grunn av Hege Bøkkos gledelige tredjeplass i sammendraget. En velfortjent opptur etter årevis med motgang. Helt opp til russerinnen Yekaterina Shikanova nådde hun ikke, men det er all grunn til å forvente ting fra superparet Bøkko/Holmefjord Lorentzen den kommende sesongen.

Mellomdistanse

I en lang tørketid for norsk skøytesport har 1500 meter vært en grønn oase i en ellers ubeboelig ørken. Helt siden Ådne Søndråls melkesyresprengte lår fylte ishaller over hele verden rundt årtusenskiftet har vi hatt rimelig stolte tradisjoner på mellomdistanse, først ved Håvard Bøkko og sist ved Sverre Lunde Pedersen.

Forrige sesong ble noe ujevn for Lunde Pedersen, som ved flere anledninger viste hvilket fantastisk toppnivå han innehar. Både på hjemmebane i Stavanger og under verdenscupfinalen i Minsk gikk han helt til topps. Dessverre medførte flere mislykkede løp til at han ble solid fragått av Denis Yuskov i sammendraget.

På kvinnesiden var japanske Miho Takagi fullstendig overlegen og vant alle de fem 1500-meterne hun stilte opp på med soleklar margin. 24-åringen tok med det også med seg seieren i totalcupen.

Langdistanse

Blant de aller tøffeste gutta i klassen var Ted-Jan Bloemen den store stjernen forrige vinter. Legenden Sven Kramer var riktignok uslåelig før nyttår, men da mannen med ikke mindre en 28 VM-gull trakk seg tilbake for å forberede seg til OL, stod Bloemen klar for å ta steget helt opp på toppen av pallen. Vår egen Sverre Lunde Pedersen gjorde seg heller ikke bort og vant de to siste av sesongens fem 5000-metere, noe som sendte ham helt opp på andreplass i langdistansecupen.

Hos kvinnene ble det en intens tvekamp mellom Antoinette de Jong og Ivanie Blondin. Kun seks poeng skilte rivalene ved sesongslutt og som så ofte før var det en nederlender som kunne stille seg øverst på pallen, takket være hennes seier i verdenscupavslutningen, der Blondin kun fikk tredjeplass.