Skiforbundet har plukket ut de 7 hopperne som skal representere Norge i den 67. utgaven av den tradisjonsrike Hoppuka…

Svak sesongstart

De norske hopperne har kommet litt skjevt ut fra hoppkanten sammenlignet med fjorårets jubelsesong, og bortsett fra et par gode konkurranser i russiske Nizjnij Tagil har det vært langt mellom topplasseringene så langt.

Landslagstrener Stöckl sier seg enig at starten på vinterens sesong er litt bak forventningene.

– Sammenliknet med forrige sesong går det treigere å komme i gang i år. Noen av våre hoppere presterer bra. Men som lag er vi ikke der vi var i fjor, sier Stöckl til Dagbladet.

Forhåpentligvis kan Hoppuka i Tyskland og Østerrike bidra til at hele laget får et løft utover i VM-sesongen. Johann André Forfang er den av de norske hopperne som har levert best så langt, gjennom sin seier og andreplass i helgen i Russland.

Tromsøværingen er selvskreven i den norske troppen, sammen med resten av gullaget fra lagkonkurransen i Pyeongchang i februar; Robert Johansson, Daniel-André Tande og Andreas StjernenAnders Fannemel er også klar for avreise til Hoppuka i slutten av desember.

Duell om den siste plassen

Robin Pedersen vant begge rennene i Kontineltalcupen i Ruka forrige helg, og sikret dermed Norge en ekstra kvoteplass i Hoppuka. Den får 22-åringen muligheten til å benytte seg av selv for å teste seg mot verdenseliten.

– Robin Pedersen sikret kvoteplass, og vi velger å fortsette med praksisen der den som sikrer kvoteplass også får sjansen i hoppuka. Robin har imponert kraftig i COC-åpningen. De to seirene i Finland viser en tøff hopper som vi er veldig spent på å få se i hoppuka, sier Stöckl.

Pedersen er sønn av tidligere landslagshopper og -trener Trond Jøran Pedersen, som var norsk landslagssjef fra 1992 til 1998.

Hoppuka er kjent for sitt særegne knock-out system, og det ble en ren mann mot mann duell mellom Halvor Egner Granerud og Marius Lindvik om den siste plassen i troppen. Etter torsdagens trening på Lillehammer falt valget til slutt på Granerud.

– Et krevende valg, medga Stöckl.

Ikke vunnet siden 2007/2008

Norge har lange tradisjoner med gode resultater i Hoppuka, hvor høydepunktet naturligvis er Bjørn Wirkolas tre seire på rad sent på 60-tallet. Men de siste årene har det gått tyngre for de norske håpene i de fire bakkene, og Norge har ikke tatt hjem tittelen siden Anders Jacobsen vant i 2007/2008-sesongen.

Daniel-André Tande var nære i 2017 etter seier i Garmisch-Partenkirchen og Innsbruck, men i finaleomgangen i Bischofshofen mislyktes Narvik-hopperen, og polakken Kamil Stoch kunne ta hjem den gylne ørnen som bevis på sammenlagtseieren.

I fjor kopierte Stoch bragden ved å vinne alle 4 konkurransene, som den andre i historien etter Sven Hannawald i 2001/2002-utgaven. Årets Hoppuka starter med kvalifisering i tyske Oberstdorf den 29. desember.

Uttak Norge Hoppuka 2018/2019:

Anders Fannemel (Hornindal)
Johann André Forfang (Tromsø SK)
Robert Johansson (Søre Ål)
Robin Pedersen (Stålkameratene)
Andreas Stjernen (Sprova)
Daniel-André Tande (Kongsberg)
Halvor Egner Granerud (Asker)