De norske sprintjentene slo tilbake med tre jenter i finalen i Val Müstair, men   ingen kunne gjøre noe med suverene Nilsson på Tourens tredje etappe…

Krevende løype

Løperne fikk seg et lite sjokk da de oppdaget at arrangørene uten forvarsel hadde lagt inn både hopp og kuler i sprintløypa i Sveits, men heldigvis stod en lokal barneskole klar til å friske opp utøvernes kunnskaper i orgeltramp før tredje etappe i Tour de Ski tok til.

Det ble en opptur for de norske jentene etter en tung sesongstart på den korteste distansen så langt i vinter, med 5 jenter i semifinalen og tre løpere i finalefeltet.

Men revansjesugen var også den svenske sprintkanonen Stina Nilsson, og som spådd på forhånd kunne ingen holde følge med den olympiske mesteren i de tekniske løypene i Val Müstair.

25-åringen tok kontroll fra start og var etter hvert suveren i den sveitsiske høyden. I mål var hun til slutt 2,27 sekunder foran den amerikanske duoen Caldwell og Diggins etter å ha tatt imot publikums hyllest gjennom hele oppløpet.

Det ble et skikkelig spurtoppgjør mellom lagvenninnene Caldwell og Diggins om andreplassen, men førstnevnte var de få millimeterne som behøvdes foran på målstreken, før hun deiset inn i en intetanende Nilsson som jublet i målområdet.

De norske jentene klarte ikke henge med i kampen om en pallplass i finalen, men med tre stykker på startstreken var det uansett en skikkelig opptur for laget, hvor spesielt Ingvild Flugstad Østbergs 4.-plass var viktig i sammendraget i Tour de Ski.

Maiken Caspersen Falla fikk enn etterlengtet opptur med en finaleplass, mens Lotta Udnes Weng gikk til finale for første gang i verdenscup, selv om oppgaven der ble litt i tøffeste laget for ungjenta.

Østberg fornøyd

Ingvild Flugstad Østberg var godt fornøyd med å ta seg til sprintfinalen på årets først dag.

– Jeg er egentlig kjempefornøyd med dagen. Jeg hadde følelsen og beina til å komme på pallen i dag, men jeg gjorde jo ikke det så jeg var ikke god nok, sier Ingvild Flugstad Østberg til TV2.

– En 4. plass er bra, sier hun etter sin første sprintfinale denne sesongen.

Med 46 bonussekunder på toppen av en god prologtid plukket hun mange viktige sekunder på flere av konkurrentene, hvor blant annet Tour-leder Neprjajeva og Pärmäkoski røk ut i kvartfinalene.

Jessica Diggins leder Touren sammenlagt etter 3 etapper, 1,1 sekunder foran Østberg.

Heidi Weng uheldig

Det lå an til å bli en ny opptur for Heidi Weng som var med i kampen om en semifinaleplass, men i siste sving i kvartfinalen gikk det galt for den regjerende Tour de Ski-mesteren.

I et jevnt heat fikk hun kontakt med skien til hjemmehåpet van der Graaff og gikk over ende. Dermed røk semifinalebilletten, men det skulle raskt vise seg at situasjonen var verre enn som så. Med tydelige smerter ble Weng undersøkt av landslagslegen og gråtende tatt med inn i skifteteltet for tilsyn.

Da Weng etter hvert møtte pressen viste det seg at det dreide seg om en mulig skade i tommelen, men Weng var optimistisk på at det skulle gå bra.

– Jeg har så vondt i tommelen, men legen tror den ikke er brukket. Sannsynligvis er det en forstuing, så jeg får nok fortsette, sier Weng til TV2.

En innbitt Weng tar allikevel med seg den gode følelsen i løypa og ser fremover mot morgendagens etappe.

– Det gjør jævlig vondt, men jeg stiller i morgen selv om hånden er brukket!

Tour de Ski fortsetter med 10 kilometer fellesstart i klassisk stil i Oberstdorf onsdag.