I en sesong uten mesterskap blir Tour de Ski sesongens største høydepunkt for langrennsløperne – lørdag går startskuddet for den 14. utgaven av touren i sveitsiske Lenzerheide…

Klæbo går for sin andre strake

Det skulle ta en del år fra Tour de Ski så dagens lys i 2006/2007-sesongen til norske løpere endelig inntok toppen av pallen i 2013/2014-utgaven, da Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug kom først opp til toppen av monsterbakken i Val di Fiemme.

Siden forbannelsen endelig ble brutt har de norske fargene dominert den prestisjetunge touren. Norske herreløpere har sikret seg sammenlagtseieren i 4 av de 6 siste utgavene, mens norske kvinner har gått til topps hvert år siden Johaug endelig vant i 2014. 

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Ingvild Flugstad Østberg og Johannes Høsflot Klæbo er regjerende mestre i konkurransen.

Klæbo går på nytt inn i Tour de Ski som favoritt på herresiden, men i en sesong uten mesterskap får trønderen hard konkurranse om de mange verdenscuppoengene en tour-seier gir.

Treningskamerat Emil Iversen er avhengig av å henge med i teten for å kunne realisere drømmen om å utfordre landsmannen i verdenscupsammendraget denne sesongen, mens Simen Hegstad Krüger også vil ha et ord med i laget etter å ha gått inn til tredjeplass i fjorårets utgave.

Som så ofte de siste årene blir russerne de på papiret fremste utfordrerne til norsk triumf – anført av Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov – bjørnen med tre pallplasser i Tour de Ski de siste fire årene.

Finnen Iivo Niskanen satser på verdenscupen denne sesongen og er innstilt på å bite fra seg rundt årsskiftet, mens Tour-kongen Dario Cologna heller ikke kan regnes helt ut i jakten på sin 5. sammenlagttriumf.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Frykter kaos i monsterbakken

Årets utgave av Tour de Ski byr på en rekke endringer som kan gi utslag på resultatlistene.

Den andre av de to sprintene er flyttet til den nest siste konkurransedagen og vil endre prioriteringen for flere av løperne underveis i konkurransen som utkjempes over syv etapper fordelt på Lenzerheide, Toblach og Val di Fiemme.

Men den største endringen kommer på den avsluttende etappen i Val di Fiemme den 5. januar.

Tradisjonelt har den siste etappen blitt gjennomført som en jaktstart hvor førstemann opp monsterbakken står igjen som tour-vinner, men i år arrangeres blodslitet i Italia som en fellesstart.

Dermed kan det hende at sammenlagtkanonene kjemper om sekunder på forskjellige steder i bakken mens klatrekongene gjør opp om etappeseieren opp alpinbakken.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum frykter endringene vil føre til at det blir vanskeligere å sekundere de mange norske løperne i forhold til hvordan de ligger an, og at det kan bli trangt om plassen opp slalåmbakken i Val di Fiemme.

Ja, vi må ha flere sekunderingsposter oppigjennom der, og ikke minst stavposter underveis. For i en fellesstart blir det mer knuffing og det er lettere at det går noen staver og blir litt uhell, påpeker Nossum.

Etter endringer fra jaktstart til samlet start på avslutningsetappen er det dermed ikke sikkert at førstemann opp monsterbakken står igjen som Tour-vinner.

I årets utgave gir heller ikke jaktstartene bonussekunder til de best plasserte, i stedet er det bare sprintene som gir muligheter til å kutte sekunder på sammenlagttiden – i tillegg til en innlagt spurt i de to fellesstartene og to bonuspunkter på avslutningsetappen.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Program Tour de Ski 2019/2020

Lørdag 28. desember 2019 – Lenzerheide, Sveits

12:45 – Kvinner – 10 km – Fellesstart – Fri

14:15 – Menn – 15 km – Fellesstart – Fri

Søndag 29. desember 2019 – Lenzerheide, Sveits

09:05 – Kvinner + Menn – Sprint – Prolog – Fri

11:35 – Kvinner + Menn – Sprint – Heat + Finaler – Fri

Mandag 30. desember 2019

Hviledag.

Tirsdag 31. desember 2019 – Toblach, Italia

12:30 – Menn – 15 km – Fri

15:00 – Kvinner – 10 km – Fri

Onsdag 1. januar 2020 – Toblach, Italia

11:40 – Kvinner – 10 km – Jaktstart – Klassisk

13:00 – Menn – 15 km – Jaktstart – Klassisk

Torsdag 2. januar 2020

Hviledag.

Fredag 3. januar 2020 – Val di Fiemme, Italia

13:15 – Kvinner – 10 km – Fellesstart – Klassisk

15:15 – Menn – 15 km – Fellesstart – Klassisk

Lørdag 4. januar 2020 – Val di Fiemme, Italia

09:00 – Kvinner + Menn – Sprint – Prolog – Klassisk

11:25 – Kvinner + Menn – Sprint – Heat + Finaler – Klassisk

Søndag 5. januar 2020 – Val di Fiemme, Italia

13:15 – Kvinner – 10 km – Fellesstart – Fri

15:15 – Menn – 10 km – Fellesstart – Fri

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Kan noen stoppe Johaug?

Therese Johaug er på plass i Sveits for å kjempe om Tour de Ski-seier etter å ha stått over i comeback-sesongen, men jenta fra Dalsbygda kommer til å få konkurranse om topplasseringene i årets utgave.

Endringene i programmet passer flere av hennes mer sprintraske utfordrere bedre enn distansedronningen, og flere har vist god form inn mot sesongens høydepunkt.

Ingvild Flugstad Østberg har endelig fått grønt lys og er tilbake på startstreken etter startnekten, men det kan nok ikke forventes at fjorårsvinneren skal kunne utfordre Johaug med en gang. Da kommer det derimot en større trussel fra egne rekker i form av Heidi Weng.

Med flere fellesstarter har amerikanske Jessica Diggins og Sveriges Stina Nilsson en større mulighet til å kunne henge med inn mot spurtene i årets Tour de Ski, og med Ebba Andersson tilbake etter skaden håper svenskene å levere resultater også på distanse.

Krista Pärmäkoski og Natalja Neprjajeva vil også ha en finger med i laget om å stanse den norske kvinnedominansen i Tour de Ski.

Sykdom har tvunget frem endringer i det norske laget inn mot lørdagens tour-start; 

Sindre Bjørnestad Skar og Lotta Udnes Weng må stå over, og erstattes av Jan Thomas Jenssen og Magni Smedås.

Spill på Vintersport med NordicBet her!