Men sesongåpningen på Beitostølen var likevel en positiv opplevelse for Northug. Etter måneder med forberedelser gikk endelig startskuddet for langrennssesongen på Beitostølen i dag…

De norske guttene målte krefter over 15 kilometer i klassisk stil og til slutt var det terrengløpskongen Didrik Tønseth som kunne smile bredest i målområdet.

Les også: Sesongåpning på Beitostølen

Etter at Johannes Høsflot Klæbo oppskriftsmessig tok kommandoen ved passering 2,2 kilometer, utkrystalliserte det seg etter hvert en duo som skulle kjempe om seieren. Emil Iversen var innblandet i tetstriden gjennom hele løpet, men fikk stadig vekk konkurranse fra lettbeinte Tønseth som kom tre startnummer bak. Trønderduoen var helt jevnt frem til det kun gjenstod fire kilometer av dagens renn, men Tønseth viste seg å ha mest krefter på lager.

Over målstreken skilte det 12,4 sekunder mellom de to. Sjur Røthe tok tredjeplassen, 29 sekunder bak Tønseth, mens Martin Johnsrud Sundby fulgte opp på fjerde.

Les også: Northug stiller på Beitostølen
Les også: Northug frykter snarlig karrierepunktum

Tilbake etter hjernerystelsen

Didrik Tønseth har lagt bak seg en trøblete fjorårssesong der en kraftig hjernerystelse satte en skikkelig demper på treningsarbeidet. I sommer har han prestert med både joggesko og rulleski, og ser ut til å være vårt fremste håp i klassisk stil frem mot verdenscupåpningen i Ruka.

– Dette sier at jeg er veldig i rute til sesongåpningen her, men vi får se hvordan det går i verdenscupen. Jeg får prøve å ta dette med meg ut i Norden og Europa, sa Tønseth til NRK etter målgang.

Kommentator Jann Post var heller ikke tilbakeholden når han snakket om Tønseths prestasjon.

– Han er i kjempeform. Han har vist det på barmark i høst, og nå viser han at ting også fungerer meget godt med ski på beina, sa kommentatoren i NRKs direktesending av løpet.

Positivt for Northug tross diskvalifisering

Det har vært mye usikkerhet rundt Petter Northugs form etter en meget sykdomsplaget sesongoppkjøring og flere sesonger langt unna tidligere storhet. Dagens renn gjennomførte han som en etterlengtet hardøkt uten resultatfokus, men han fikk etter eget utsagn gode svar.

– Det var bedre enn forventet. Det var en del som startet foran meg og jeg hørte ofte at jeg var topp fem, så det ga jo litt mersmak å klare å jage, uttalte Northug etter løpet, men før det ble kjent at han var diskvalifisert.

Northug tok nemlig i overkant mange skøytetak da han gikk mellom sporene ut fra start, og var i realiteten diskvalifisert allerede før han hadde passert 200 meter av dagens 15 kilometer. 32-åringen fikk likevel fullføre løpet til en tid som hadde holdt til 20.plass.

– Jeg trodde jo at det var 1500 meter individuell start i duathlon, men det var jo klassisk. Det er så lenge siden jeg har konkurrert at jeg skylder på at jeg ikke helt husker hvordan klassisk-teknikken gjennomføres, konkluderte Northug med et smil til VG i etterkant av løpet, mens han erkjenner at åpningen ble i hardeste laget.

I morgen går guttene skøytesprint. Der kan Northug ta så mange skøytetak han bare vil.