Johannes Thingnes Bø ønsker å gå alle distanser under skiskytter-VM i Östersund, men nå advarer landslagstrener Siegfried Mazet om at verdenseneren kan gå på en smell dersom han gjennomfører sin ambisiøse VM-plan…

– Jeg skal gå alt

Johannes Thingnes Bø har gått samtlige distanser i VM ved tidligere anledninger, men på det kommende mesterskapet i Östersund kommer også den nye øvelsen single mixed stafett inn på programmet.

Dersom den suverene verdenscuplederen stiller til start på alle øvelsene vil det bety 7 renn på 11 dager for 25-åringen, men Thingnes Bø er allikevel klokkeklar i sin tale noen dager før årets verdensmesterskap starter i Sverige.

– Jeg skal gå alt. Jeg har gått seks distanser i mesterskap før uten problem, og har ofte gått meg i bedre form utover i mesterskapene. Det vil si at jeg tåler bra med renn og bra med trøkk, sier Bø.

Stryningen har tatt hele 12 seire i løpet av sin fantastiske sesong, men opplevde litt motgang på standplass under verdenscuprundene i Nord-Amerika i februar.

På spørsmål om han kan ta storeslem med gull på alle distanser i Östersund stiller Thingnes Bø seg tvilende til at det er mulig, men han setter seg høye mål etter den suverene sesongen.

– Det er det ingen som har gjort, og jeg tror heller ikke at noen kommer til å gjøre det. Tre medaljer er et minimumsmål for meg. Jeg vil være greit fornøyd med det, men jeg har forventninger om mer.

Trenerne kan holde ham tilbake

Selv om sesongens store skiskytter er offensiv før mesterskapet, så er trenerne litt mer nøkterne til om hardkjøret vil kunne la seg gjennomføre

– Jeg vet ikke hvordan kroppen hans kommer til å respondere. Vi må være veldig forsiktige, sier landslagstrener Siegfried Mazet om den ambisiøse planen.

Spesielt er franskmannen bekymret for om både kroppen og hodet til 25-åringen vil fungere optimalt mot slutten av verdensmesterskapet om Thingnes Bø stiller på samtlige 7 øvelser i løpet av de 11 VM-dagene.

– Det kan bli veldig vanskelig for kroppen, særlig med tanke på de siste løpene – stafetten og fellesstarten. Kanskje vi må inngå et kompromiss da, fordi han har gått alt frem til det. I så fall vil vi justere oss etter det. Vi får se, sier Mazet.

Også NRKs ekspert Halvard Hanevold frykter VM-favoritten vil kunne slite mot slutten av mesterskapet om han går for medaljer i alle øvelser.

– Det blir jo råtøft. Man kan kanskje forvente at den avsluttende fellesstarten er det som får lide litt, sier Hanevold.

Frykter bare broren i Östersund

Thingnes Bø har full kontroll på å endelig vinne verdenscupen sammenlagt etter at Martin Fourcade har hatt monopol på krystallkula de siste 7 sesongene. Og i det kommende mesterskapet er det bare én person han frykter å havne i duell mot i Sverige – nemlig broren Tarjei Bø.

Den 5 år eldre broren var best i alt av konkurranser dem imellom i oppveksten, og Thingnes Bø frykter at det mentale overtaket vil kunne spille i storebrors favør dersom de to skulle havne i en duell mann mot mann de kommende ukene.

– Det sitter igjen fra barndommen med Tarjei at han alltid har vært overlegen meg i alt vi har gjort. Det er han nok klar over, at det er en styrke som han har vokst opp med selv, sier Johannes Thingnes Bø til VG.

Selv om lillebror har vunnet 19 verdenscuprenn siden Tarjei sist gikk til topps i nettopp Östersund, så er det tydelig at oppveksten har satt sine spor hos verdenscuplederen, og Tarjei forstår hva Johannes snakker om.

– Det er nok todelt med det mentale spillet mellom oss, og så er det nok litt det at jeg kan gå bra på slutten av konkurransene. Jeg er ikke kjent for å gi meg og kan finne noen krefter som ingen andre finner. Han har en svak side og det er akkurat dét, sier Tarjei Bø vel vitende om at han har vært i den posisjonen ved et par anledninger denne sesongen, men feilet på standplass.

VM i Östersund åpner med mixed stafett den 7. mars, mens Johannes Thingnes Bø går sitt første individuelle renn mot broren og resten av verdenseliten den 9. mars.

Vinnerodds 10 km sprint menn – VM skiskyting Östersund, Nordicbet:

Johannes Thingnes Bø – 1,45
Martin Fourcade – 7,50
Alexandr Loginov – 13,00
Tarjei Bø – 23,00
Arnd Peiffer – 28,00
Lukas Hofer – 28,00