Johannes Thingnes Bø slo tilbake etter helsprekken på avslutningsdistansen i VM og gikk inn til en historisk triumf under sprinten i Holmenkollen fredag…

Best av alle i tåkehavet

Det var lenge usikkert om det kom til å bli renn i nasjonalanlegget fredag ettermiddag, hvor den velkjente Kollen-tåka meldte sin ankomst sammen med ustabile vindforhold.

Men da utøverne fikk grønt lys for konkurranse var det en bestemt Johannes Thingnes Bø som tok kontrollen i Kollen.

Stryningen skjøt fullt hus på liggende skyting, og selv under de vanskelige forholdene klarte 25-åringen seg med 1 bom på stående skyting, som flere ganger de siste månedene har bydd på problemer for verdenscupvinneren.

I tillegg til god skyting disponerte Thingnes Bø løpet perfekt i de kjente omgivelsene i Holmenkollen og distanserte de nærmeste konkurrentene på sisterunden.

Selv med feilfri skyting måtte Lukas Hofer og Quentin Fillon Maillet se seg slått med 31,7 og 35 sekunder da de gikk inn til 2.- og 3.-plass fredag.

Det varme været førte til tunge forhold i løypene i hovedstaden, og Thingnes Bø begynte rett etter hjemkomst fra VM å rette fokuset mot løpet på hjemmebane.

– Det første jeg gjorde da jeg kom hjem fra fellesstarten i VM var å trene styrke, for å bygge styrke mot denne helgen. Det ser ut til å ha lønnet seg.

– Jeg følte meg helt fantastisk bra i sporet – et hakk bedre enn i VM, så dette var bare helt rått, sier Thingnes Bø.

Tangerte Fourcade-rekord

Seieren var 25-åringens 14. totalt i løpet av sesongen, dermed tangerer han Martin Fourcade og Magdalena Forsberg som de mestvinnende skiskytterne i løpet av en vinter.

Thingnes Bø er stolt over å havne i selskap med de to enorme skiskytterstjernene.

– Det er to store skiskyttere, så det er rett og slett veldig, veldig stort, sier Johannes Thingnes Bø til NRK etter å ha tangert Martin Fourcade (i 2016/17) og Magdalena Forsberg (i 2000/2001) med sin 14. verdenscupseier for sesongen.

Også lagkameratene blir målløse når de skal beskrive den suverene enerens sesong.

– Jeg har ikke ord lenger. Jeg fikk sekunderinger mot ham på førsterunden og ble positivt overrasket, men mens jeg fikk smake på den åpningen, så holdt han det til sisterunden. Det er helt ekstremt, roser lagkamerat Vetle Sjåstad Christiansen.

Storebror Tarjei Bø leverte et glimrende løp til tross for å ha slitt med sykdom etter VM og ble nummer 5, mens Christiansen (12), L’AbeeLund (14) og Bjøntegaard (15) fulgte opp den gode norske innsatsen under sprinten i Holmenkollen.

Jaktstarter lørdag

Med over et halvt minutts forsprang har Thingnes Bø alle tiders mulighet til å ta sin 15. seier for sesongen og stå alene på toppen av rekordlisten etter lørdagens jaktstart, og etter god laginnsats av både herrene og jentene på sprinten er det duket for spenning med mye norsk i toppen på jaktstartene.

Blir det en parademarsj for Thingnes Bø? Nordicbet tilbyr 1,27 i vinnerodds lørdag

Skiskytterjentene sikret seg den prestisjetunge nasjonscupen etter torsdagens sprint, hvor Marte Olsbu Røiseland og Tiril Eckhoff skaffet seg et utgangspunkt med 10 og 17 sekunder opp til pallplass før jaktstarten i Kollen, mens Tandrevold og Solemdal har i underkant av minuttet å hente inn for å kjempe om pallplass lørdag.

Topp 3-odds Jaktstart kvinner – Holmenkollen, Nordicbet:

Anastasiya Kuzmina – 1,33
Franziska Preuss – 2,00
Paulina Fialkova – 2,00
Denise Herrmann – 2,00
Marte Olsbu – 2,00
Dorothea Wierer – 3,00
Tiril Eckhoff – 5,00