Johannes Thingnes Bø avsluttet verdenscupsesongen med et superløp som sikret skiskytterens 16. seier for sesongen og krystallkulen som sammenlagtvinner i samtlige individuelle disipliner denne sesongen…

Superserie sikret seieren

Etter to strake topplasseringer i Holmenkollen og ny rekord som mestvinnende skiskytter på én sesong var det en Thingnes Bø med stor selvtillit som stilte til start på den avsluttende fellesstarten i nasjonalanlegget søndag – hvor 25-åringen fikk gjort et oppgjør med et spøkelse som har forfulgt ham de siste månedene.

For på den tredje skytingen leverte verdenscupvinneren en stående serie verden knapt har sett maken til. Utrolige 17,2 sekunder tok det fra stryningen ankom matta for sin skyting til han la i vei igjen etter fullt hus i klar ledelse.

Etter å ha fulgt opp med et nytt fullt hus på siste skyting og 20 treff totalt kunne Thingnes Bø legge ut på en parademarsj hvor han tok imot hjemmepublikummets hyllest etter oppvisningen, og forhåpentligvis er årets suverene skiskytter nå kvitt problemene på stående skyting for godt.

I mål kunne han innkassere sin 16. seier for sesongen, 9,1 sekunder foran Arnd Peiffer.

– Det er jo nesten litt komisk, rett og slett, å avslutte med kanskje det beste rennet for sesongen. Det er nesten så jeg må klype meg i armen. Jeg er utrolig stolt over at det jeg har fått til, sier 25-åringen til VG.

Gjorde rent bord i verdenscupen

Thingnes Bø har allerede nådd målet med å vippe Martin Fourcade av tronen og vinne verdenscupen sammenlagt denne sesongen, men før det avsluttende rennet lå det en ekstra liten godbit i potten søndag.

For før start lå stryningen likt med Quentin Fillon Maillet på toppen av listen i fellesstartcupen, og dersom han kom foran franskmannen i mål ville Thingnes Bø krone sesongen med å vinne krystallkulen som sammenlagtvinner i alle de individuelle disiplinene.

Etter superløpet kunne 25-åringen innkassere hele 5 trofeer etter innsatsen i verdenscupen, noe bare hans rival Martin Fourcade (4 ganger) og den tidligere franske skiskytteren Raphaël Poirée (1 gang) har klart tidligere.

Med seier i nasjonscupen og stafettcupen i tillegg gjorde det norske laget rent bord denne vinteren.

Thingnes Bø hadde både kona og hele storfamilien på plass i Kollen for å feire den suverene sesongen etter søndagens avslutning.

– Det var viktig for meg å ha familien til stede i dag. Kona er superstolt og det er skikkelig hyggelig når du merker at det kommer innenfra. Det betyr så mye, sier Johannes Thingnes Bø.

Eckhoff avsluttet med pallplass

Tiril Eckhoff har slitt med sykdom etter VM i Östersund, men på kvinnenes avsluttende fellesstart fant 28-åringen frem krefter til å levere et toppløp i Holmenkollen.

I vanskelige vindforhold ble det mange bom på gjengen som var samlet før den siste skytingen, men sammen med Hanna Öberg klarte Eckhoff å treffe 4 av 5 blinker og gikk ut på sisterunden som nummer 2, 10,8 sekunder bak den svenske jenta.

Båret frem av hjemmepublikummet spiste hun inn forspranget sekund for sekund på de siste kilometerne, og inne på stadion i nasjonalanlegget brøt det ut vill jubel da Eckhoff satte inn de siste kreftene i jakten på lederen.

Den ferske verdensmesteren Öberg klarte å holde unna og tok seieren med knappe 1,3 sekunders margin, men Eckhoff kunne juble etter 2.-plass og en opptur i sesongavslutningen.

– Jeg måtte grave langt ned i kjelleren, jeg var litt bekymret i en periode på toppen der. Men så kom det seg og så er det hjemmebanen min da. Det er synd at jeg startet litt sent, for det var egentlig ganske nære, sier Eckhoff til NRK om sekundstriden.

Dorothea Wierer sikret seg verdenscupen sammenlagt etter sin 12.-plass.

Etter verdenscupavslutningen gjenstår nå NM del 2 for de norske skiskytterne, men før NM-helgen i slutten av mars kan Nordicbet på by en rekke odds på NM-sluttspillet i ishockey, hvor det spilles semifinaler hver dag denne uken.

Kampodds kamp 3: Vålerenga 1,39 – Uavgjort 5,60 – Frisk Asker 6,00