Torsdag blir det premiere på en ny stafettvariant i mesterskapssammenheng, da én gutt og én jente skal konkurrere sammen. Som vanlig forventer vi å se nordmenn i hovedrollen…

I motsetning til den vanlige mix-stafetten der to kvinner og to menn skal ut og representere landet sitt, består single-stafetten av kun én utøver fra hvert kjønn. Begge løperne skal gå to etapper hver, der jentene går etappe 1 og 3, mens guttene går etappe 2 og 4.

Alle etapper består av både liggende og stående skyting, og er tre kilometer lange. Unntaket er den avsluttende etappen, som er på fire og en halv kilometer. Dette betyr korte og intensive langrennsdistanser og kort tidsintervall mellom skytingene. For å heve tempoet ytterligere er også strafferundens lengde halvert. Til vanlig er den 150 meter, men nå er den redusert til 75 meter i en skikkelig krapp høyresving.

Norske favoritter

Norge stiller som alltid i favorittsjiktet når det er skiskytterstafett på programmet. Dette er likevel en ekstremt åpen øvelse. Til forskjell fra vanlige stafetter, der land er avhengig av et større kvanta av kapable utøvere, krever single-stafetten kun én god utøver per kjønn, noe som senker lista betraktelig for å havne i medaljestriden.

Norges utvalgte er Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø. Røiseland gjorde en middelmådig sprint, men gikk seg kraftig opp til en fjerdeplass på jaktstarten. På tirsdagens normaldistanse lyktes hun ikke helt og endte til slutt på en skuffende 21.plass. Hun er likevel offensiv foran torsdagens stafett.

– Jeg gleder meg veldig. Det er en tøff stafett med mange lag som kan gjøre det bra. Det er en actionfylt øvelse. Vi er blant favorittene, sammen med Østerrike, Tyskland, Frankrike og Italia. De har mange gode og raske skyttere på laget, sier hun til NTB.

Johannes Thingnes Bø har vært vinterens ubestridt beste skiskytter på herresiden, men fikk skikkelig trøbbel på siste stående under jaktstarten og klarte heller ikke å nå opp til sitt beste under normaldistansen, der han endte på niendeplass.

For de norske gjelder det å få orden på skytingen igjen, for det er begrenset hvor mye som kan hentes inn når det kun er en knapp kilometer med langrenn mellom skuddsalvene.

Mange med i kampen

Selv om Norge stiller med to sterke kort på hånden er medaljen langt fra sikret på forhånd. En av våre aller tøffeste utfordrere ser faktisk ut til å bli våre kjære naboer i øst. Sverige stiller med Hanna Öberg og Sebastian Samuelsson. Öberg gikk bort og vant kvinnenes normaldistanse over 15 kilometer, mens Samuelsson tok en sterk fjerdeplass blant herrene. Begge har vanligvis god kontroll på skytingen og særlig Öberg har vist fryktinngytende form den siste tiden.

For Italia stiller Dorotea Wierer og Lukas Hofer. Sistnevnte gjorde også en bra normaldistanse, mens Wierer har trøblet litt mer i Östersund. Så fort det er stafett vil likevel Italia også være å regne med helt der oppe.

Tyskland og Østerrike er også blant de aller største favorittene i dag. Denise Herrman og Erik Lesser stiller for førstnevnte, mens Lisa Theresa Hauser og veteranen Simon Eder forsvarer østerrikernes ære. Tyskerne har vist bra form i sporet den siste tiden, mens det østerrikske laget først og fremst baserer sitt gullhåp på en meget stødig skyting.

Singlestafetten starter kl 17.10.

Vinnerodds single mixed stafett

Norge – 2,33
Sverige – 4,33
Italia – 4,33
Tyskland – 8,00
Østerrike – 8,00