Daniel-Andrè Tande gikk til topps for andre renn på rad, mens Marius Lindvik mistet pallplassen da han som en av tre nordmenn ble disket på grunn av hoppdressen i kaosrennet i Ruka…

Til topps etter kjempehopp

Tande lå på 7.-plass etter første omgang under herrenes renn i storbakken i Ruka lørdag, og i finaleomgangen strakk Kongsberg-hopperen seg til 142 meter og tok en soleklar ledelse.

Etter kjempehoppet skiftet værforholdene i den finske bakken, og nordmannen så konkurrentene gå inn for landing bak på resultatlisten en etter en.

Spill på Skihopp med NordicBet her!

Etter at Timi Zajc mislyktes som sistemann på toppen kunne Tande glise bredt etter å ha sikret seg sin andre seier av to mulige i sesongstarten.

Etter å ha lagt bak seg et vondt år leverer endelig 25-åringen toppresultater på rekke og rad i sesongåpningen.

Jeg er overrasket. Jeg føler at jeg har hatt mange gode hopp, men kontinuiteten har ikke vært der. Jeg jobber med å få flere gode hopp, men dette er bare kjempemorsomt, sier Tande til NRK.

Spill på Skihopp med NordicBet her!

Dress-dramatikk i Ruka

Men det var et gufs fra forrige sesong som skulle prege mye av rennet for de norske hopperne, for totalt tre nordmenn ble disket for ureglementerte hoppdresser i Ruka.

Konkurrentene  har fulgt de norske hopperne med argusøyne i sesonginnledningen etter at skiflyverne fra nord dukket opp i nye, hvite dresser denne vinteren. Og lørdag skulle også dresskontrollørene fatte interesse for den norske nyvinningen.

Robert Johannson og Johann André Forfang lå begge i tet etter første omgang, men kort tid etter kom beskjeden om at nordmennene var disket på grunn av for lite luftgjennomstrømning i dressen.

De to hopperne gav uttrykk for at dresskontrollørene var ute etter dem da de snakket med NRK etter diskingen. NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen kaller avgjørelsen for flisespikkeri.

Det er så utrolig små marginer det er snakk om her. Det er luftgjennomstrømning de har blitt tatt på begge to, og for å si det først og fremst da, alle nasjonen som hopper her i dag kjøper og ordner dresser som er for lave på luftgjennomstrømning, for så å jobbe de akkurat inn slik at de blir godkjente, forklarer Johan Remen Evensen.

Det virker det som de blir testet på uvante steder, hvor de aldri har blitt testet før, og da må jeg si meg litt enig med Johann. Da er de litt ute etter å ta dem, legger Evensen til.

Spill på Skihopp med NordicBet her!

Lindvik disket fra pallplass

Av de gjenværende nordmennene leverte også Marius Lindvik en fantastisk finaleomgang og kunne strekke armene i været etter han gikk inn på andreplass bak Tande. Men etter lagkameratenes disking var det en nervøs Lindvik som tok veien inn til dresskontrolløren.

Der stod han skolerett sammen med Tande og tredjemann Peter Prevc, men etter kontrolløren hadde foretatt sine målinger var det kun vinneren Tande som dukket opp på premieseremonien.

Landslagstrener Alexander Stöckl tok en lang prat med juryen etter avgjørelsen, men måtte skuffet innse at pallplassen røk for unggutten.

Det er vår feil, og det er bare å beklage. Dressen slipper ikke gjennom nok luft på leggen. Jeg har fått se testingen, sier Stöckl.

Landslagstreneren måtte medgi at litt av gleden over Tandes seier druknet i at den gode laginnsatsen ble ødelagt av diskingene.

Ja, den blir jo det, sa en lettere forfjamset Stöckl etter kaosrennet.

Etter at både Lindvik og Prevc ble disket klatret Philipp Aschenwald og Anze Lanisek opp på pallen i Finland.

Søndag er det nytt renn i Ruka, forhåpentligvis med godkjent luftgjennomstrømning og fin oppdrift for de norske hopperne!

Vinnerodds Hopp HS142, Ruka – Nordicbet:

Robert Johansson – 4.00
Daniel-Andre Tande – 6.00
Stefan Kraft – 7.00
Timi Zajc – 7.00
Karl Geiger – 8.00
Ryoyu Kobayashi – 10.00
Johann Andre Forfang – 10.00

Spill på Skihopp med NordicBet her!