Det ble dramatisk da Daniel-André Tande ble truffet av en løpsk ski under prøveomgangen i Klingenthal fredag – men til tross for smellen klarte verdenscuplederen sammen med de øvrige norske hopperne å kvalifisere seg til søndagens renn…

Truffet av ski

Daniel-André Tande har fått store deler av de siste sesongene ødelagt på grunn av sykdom og skader, og selv etter en fantastisk start på årets sesong ser det ikke ut til uhellene slutter å forfølge nordmannen.

Fredag stod verdenscuplederen og gjorde de siste forberedelsene før sitt første prøvehopp da det plutselig smalt i beinet på 25-åringen. En prøvehopper lenger opp i hopptårnet i Tyskland mistet en ski som satte fart nedover og traff Tande som så skrek ut i smerte.

Til tross for uhellet satte nordmannen utfor og gjennomførte prøvehoppet i Klingenthal, men nede på sletta begynte smertene å melde seg for verdenscuplederen, som var kraftig irritert over situasjonen.

Jeg ble egentlig bare forbannet. Det er sånt som absolutt ikke skal skje, sa Tande til NRK om egen reaksjon på episoden.

Også sportssjef Clas Brede Bråthen er forundret over at nok et uhell inntraff for Kongsberg-hopperen.

Det der er det ikke mange som har opplevd. Det er ikke akkurat vanlig at det kommer løse gjenstander ovenfra når man sitter på toppen av bakken, sier Clas Brede Bråthen, sportssjef for de norske hopperne.

Trosset smertene

Mens resten av hopperne tok turen tilbake på toppen for det andre prøvehoppet ble Tande liggende med beinet hevet og ispose rundt ankelen i garderoben til de norske hopperne.

Det var lenge usikkert om verdenscuplederen ville stille til start i fredagens kvalifisering.

Vi håper at han kan hoppe, men det var fryktelig vondt. Det er samtidig ofte sånn at det gjør veldig vondt med en gang når du får et sånt slag på beinet, sa Bråthen til NRK da 25-åringen måtte stå over prøveomgangen i Tyskland.

Men 25-åringen var fast bestemt på å hoppe kvalifiseringen, og som sistemann igjen på toppen satte Tande utfor den store bakken i Vogtland Arena i Klingenthal.

Med dårlige vindforhold i tillegg til smellen tidligere på dagen ble det på ingen måte et optimalt svev for den uheldige nordmannen, men etter et hopp på 117 meter holdt det så vidt til å kvalifisere seg for Tande – som endte som nummer 44.

Det antas at verdenscuplederen slapp unna uhellet uten varige men, og han vil i løpet av kvelden i samråd med fysioterapeuten ta stilling til om han hopper lørdagens lagkonkurranse, eller om han sparer seg til den individuelle konkurransen søndag.

Alle nordmennene kvalifiserte

Alle seks nordmennene klarte å kvalifisere seg til søndagens renn i Klingenthal. Robert Johansson var best av de norske med en 5.-plass etter et hopp på 133,5 meter, mens Marius Lindvik sikret seg en sterk 8.-plass med et hopp på 129,5 meter.

Thomas Aasen Markeng (22), Robin Pedersen (33) og Johann André Forfang (41) er også klare for helgens individuelle renn, i tillegg til uheldige Tande.

Østerrikeren Stefan Kraft vant kvalifiseringen etter et hopp på 129,5 meter.

Lørdag skal Maren Lundby og kvinnene i aksjon med individuelt renn i Klingenthal, før herrenes lagkonkurranse senere på dagen. Søndag står herrenes individuelle renn på programmet i den tyske bakken.

Vinnerodds Hopp HS140 Klingenthal, Herrer – Nordicbet:

Ryoyu Kobayashi – 4.00
Stefan Kraft – 5.00
Karl Geiger – 6.00
Daniel Andre Tande – 10.00
Robert Johansson – 10.00