Det ble en skuffende start på sesongen for de norske hopperne i Polen, hvor en russer grep sjansen til å skrive hopphistorie…

Disket i lagkonkurransen

Det norske laget var det sterkeste gjennom fjorårets sesong, og hoppet ned til gull i både de olympiske leker og VM i skiflygning. Men under sesongstarten i polske Wisła fikk ikke nordmennene det til i Adam Małysz-bakken.

Etter hopp på 119 og 120 meter av Daniel-André Tande og Johann André Forfang lå Norge nede på en 4. plass etter de to første puljene i lørdagens lagkonkurranse.

Robert Johansson strakk seg til 126,5 meter, men under utstyrskontrollen etter hoppet ble det totalmiss for hopperen fra Lillehammer. Hoppdressen ble målt til å være for stor, og Johansson ble disket fra konkurransen.

Med kun 2 tellende hopp å gå på ble utgangspunktet vanskelig for Anders Fannemel i siste gruppe, og etter hoppet på 122,5 meter var det klart at Norge havnet på en 10. plass, og en av de store forhåndsfavorittene var overraskende ute av finaleomgangen.

– Mine kroppsmål samsvarte dessverre ikke med målene på dressen. Det går ikke. Det er mitt ansvar, sa Johansson etter hoppet.

– Heldigvis er alle gutta veldig forståelsesfulle. Jeg har allerede sagt unnskyld, og det virker som de forstod det med en gang, sier hopperen.

Hjemmefavorittene Polen gikk til topps lørdag, fulgt av Tyskland og Østerrike.

Ny nedtur søndag

Dermed var det revansjesugne norske hoppere som tok fatt på søndagens individuelle renn, men heller ikke her ble det noen opptur for våre hopp-håp.

Der hvor vi de siste sesongene har blitt bortskjemt med mye norske farger blant topp 10, måtte vi ned på 14. plass for å finne Johansson som bestemann etter første omgang, med Fannemel og Forfang like bak.

Verken Andreas Stjernen eller Daniel-André Tande klarte å kvalifisere seg til finaleomgangen i den polske bakken. Heller ikke etter en liten pause med tilbakemeldinger fra trener Stöckl klarte nordmennene å leve opp til forventningene i 2. omgang.

Johann André Forfang får godkjent med sine 128 meter og en tiendeplass etter finaleomgangen, mens Fannemel og Johansson ikke klarte å følge opp med sine 14. og 16. plass.

Varierende vindforhold var med å prege helgens renn, men det må man nesten regne med all den tid skihopp er en utendørsidrett.

– Skuffende sett med norske øyne, oppsummerer NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen etter de to konkurransene.

Klimov seiret i Wisła

I likhet med nordmennene feilet flere av de store favorittene i åpningshelgen, hvor blant annet Freitag og Kraft havnet langt nede på listene. Dermed grep andre hoppere muligheten til å innta pallen i Adam Małysz-bakken.

Russiske Jevgenij Klimov leverte solid hopping på plast i sommer, og gikk til topps i Summer Grand Prix. Den tidligere kombinertløperen dro med seg den gode formen inn i snøsesongen.

Fra tidlig startnummer landet 24-åringen på 127,5 meter under vanskelige forhold i 1. omgang, noe som skulle holde til ledelse ut omgangen.

Japanske Kobayashi hadde dagens desidert lengste hopp, men måtte nedi med hånda etter å ha strekt seg til 137,5 meter, og med kraftig poengtrekk hos dommerne ble det 3. plass etter det første hoppet.

Hjemmefavoritt Stoch så ut til å skulle følge opp fjorårets kanonsesong etter 2. plass før sistehoppet, men polakken misset og måtte ta til takke med en 4. plass.

Klimov klarte å holde nervene i sjakk og hoppet ned til en klar seier med sine 131,5 meter, den første individuelle russiske seier i verdenscupen noensinne. Også Leyhe og Kobayashi på plassene bak tok karrierens første pallplasseringer. Med 18-åringen Zajc og finnen Aalto også blant topp 7 var det gledelig mange nye navn i toppen av listene i sesongstarten.

Så får vi håpe at våre norske hoppere kommer lenger ned i bakken i Ruka neste helg.