Kun én måned før sesongstart vil ingen signere utøverkontrakt med skiskytterforbundet…

Idrettsutøvernes egne markedsrettigheter har vært et omdiskutert tema innenfor flere ulike særforbund de seneste årene. Så sent som i sommer var det langrennsstjernen Johannes Høsflot Klæbo som nekter å skrive under en utøveravtale innen fristen. Nå er turen kommet til de norske skiskytterne.

Stridens kjerne er utøvernes egne rettigheter til å tjene penger på sponsoravtaler. Nå ønsker de å ha en tydeligerer avklaring på problemstillingen før sesongstart. Derfor nekter samtlige utøvere å signere det nåværende kontraktsforslaget fra Norges skiskytterforbund.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

– Vi er ikke fornøyd med hvordan våre rettigheter blir delt. Spesielt da skillet mellom den private Vetle og den kommersielle NSSF-Vetle, forklarer utøver Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

Avhengig av ekstra inntekter

Landslagsutøverne mottar årlig et stipend på 130 000 kroner årlig, noe som betyr at de er avhengige av ekstra inntekter som premiepenger, bonuser og private sponsoravtaler i tillegg. 

Vi er ikke ute etter å krige oss til noe. Vi mener bare at det skal kunne være bra for folk flest, slik at alle kan ha litt forutsigbarhet i økonomien. Forbundet bør kunne hjelpe de dårligst stilte utøverne slik at de kan få en liten ekstra inntekt. Det som kan være en dråpe i havet for meg, kan bety alt for en av de andre. Den kampen har jeg lyst til å ta, poengterer Johannes Thingnes Bø.

Under samlinger og landslagsoppdrag benytter utøverne landslagets bekledning og følger deres retningslinjer for utstyrsmerker. Skiskytterne ønsker imidlertid muligheten til å vise frem personlige sponsor under egentrening eller utenfor sesong. Den nåværende avtalen åpner ikke for dette. 

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Har troen på løsning

Norges skiskytterforbund ønsker ikke å uttale seg om konkrete punkter i avtalen på nåværende tidspunkt, men sier de har stor tro på at de kommer til en snarlig løsning.

Verden endrer seg og det gjør også avtalene våre og spillerommet til utøverne. Vi ønsker at de skal kunne leve av å være toppidrettsutøvere i Norge, men det er ikke alltid like enkelt. Mange av dem trenger et høyere inntektsgrunnlag, og det vil vi være med på å skape, sier Generalsekretær Anne Rustberggard Varden.

Dersom partene ikke skulle komme til enighet før sesongstart vil fjorårets avtale fortsatt gjelde. Den er imidlertid ingen av partene spesielt fornøyd med.

Spill på Vintersport med NordicBet her!