De norske skiskytterjentene sikret lørdag seg sin andre stafettseier på rad etter monsteretapper av Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland…

Eckhoff og Røiseland reddet seieren

De norske stafettjentene var ille ute da de vekslet som lag nummer 12 etter halvgått stafett i Hochfilzen lørdag, men etter kanonetapper av Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland kunne de norske jentene til slutt smile bredest etter å ha sikret seg sin andre stafettseier på rad.

Tiril Eckhoff gikk ut på sin tredje etappe 1:06,1 bak ledende Italia, men med god fart i sporet nærmet 29-åringen seg teten i Østerrike. Etter å ha klart seg med ett ekstraskudd på hver av skytingene satte Fossum-løperen et forrykende tempo ut fra standplass i VM-løypene fra 2017.

Eckhoff spiste stadig plasseringer og etter en fantastisk sisterunde kunne hun sende Marte Olsbu Røiseland ut på sin ankeretappe som nummer to, 25,7 sekunder bak Russland.

Jeg måtte prøve å ta igjen russerne. Jeg følte meg litt råtten fra start, men hadde litt lettere konkurrenter enn det Ingrid hadde, sier Eckhoff til NRK etter tredje etappe.

– Jeg ble sjokkert.

Røiseland holdt avstanden til Russland frem til liggende skyting, og etter begge skjøt fullt hus ble det tidlig klart at det kun ville stå mellom de to nasjonene om seieren i Hochfilzen.

Etter å ha klart seg med et ekstraskudd hadde russiske Ekaterina Yurlova-Percht overtaket ut fra siste skyting under stafetten i den østerrikske landsbyen, men Røiseland hadde ikke gitt opp og fulgte opp med rask skyting for å kunne ta opp jakten på lederen.

Med 15,3 sekund å ta igjen hadde lagvenninnene et lite håp om at Frolandsekspressen skulle kunne nærme seg Percht, men de var nok ikke forberedt på den oppvisningen 28-åringen skulle levere på sin sisterunde.

Både kommentatorer og tilskuerne rundt løypen ble stående og måpe da Røiseland i løpet av 800 meter hadde tatt igjen den russiske ankerkvinnen og gikk rett forbi uten å nøle.

28-åringen har levert de raskeste tidene i sporet så langt denne sesongen, og etter å ha parkert konkurrentene ble den siste kilometeren en ren parademarsj inn til en ny seier for den norske kvinnen.

Jeg ble sjokkert. Å ta femten sekunder på 800 meter, det trodde jeg ikke var mulig. Hun leverte en helt super sisterunde, sier NRKs skiskytterekspert Ola Lunde etter fantomavslutningen.

Jeg tenkte at det var verdt å ta en sjanse og så at det kunne gå, og jeg fikk heldigvis ryggen, sier Olsbu Røiseland til NRK etter seieren var sikret.

Skjevt ut i Hochfilzen

Karoline Knotten leverte som for en uke siden en bra innsats på åpningsetappen for det norske laget, hvor hun passerte ut 12,3 sekunder bak ledende Russland etter et ekstraskudd på sine skytinger.

Men Ingrid Landmark Tandrevold fikk en desto tyngre opplevelse på sin andreetappe, og klarte ikke helt å følge opp 2.-plassen fra fredagens sprint. Etter den stående skytingen måtte 23-åringen ut i strafferunden etter å ha brukt alle de tre ekstraskuddene.

Tandrevold måtte se at klokken passerte minuttet etter lederen før hun kunne sende ut Tiril Eckhoff på 3. etappe.

Jeg skammer meg litt over å treffe blink i individuelle renn og ikke på stafett, fortalte hun selv til NRK etter etappen.

Heldigvis fikset lagvenninnene biffen på de to siste etappene og gikk Norge inn til andre stafettseier på rad i verdenscupen for første gang siden 2005.

Russland ble nummer to, 8,2 sekunder bak, mens Lena Häcki sikret en ny pallplass for Sveits – 1:04,1 bak Norge.

Søndag får Tandrevold muligheten til å revansjere seg når hun legger i vei som nummer to på jaktstarten i Østerrike, mens form-løperne Eckhoff og Røiseland er på skuddhold til topplasseringer med sitt utgangspunkt som nummer 7 og 8.