Tradisjonen tro åpner de norske langrennsløperne sesongen med renn på Beitostølen, og i år er det en rekke spenningsmomenter å ta tak i…

Stjernecomeback

Det har vært en trøblete sesongoppkjøring for mange av våre langrenns-håp i høst, med sykdom, skader, sponsorkrangler og familietragedier. Og for to av våre største stjerner blir det comeback i landslagsdrakten.

Det er en viktig helg for å finne ut av hvordan man ligger an en uke før sesongstart i verdenscupen, og for landslagsløperne blir det hard kniving om å sikre seg plass i troppen som reiser til Finland neste helg.

For rekrutt- og juniorløperne er det en god mulighet til å vise seg frem med tanke på en plass i nasjonal kvote når WC-sirkuset kommer til Lillehammer om to uker.

Denne sesongen skal det også arrangeres verdenscup i løypene på Beitostølen, (8 – 9. desember) så det skader ikke å gjøre seg ekstra kjent med løypene.

Siste Beistølen-opptreden for Northug?

Petter Northug er denne sesongen tilbake på sprintlandslaget etter å ha stått utenfor siden 2013, og ønsker å slå tilbake etter en dårlig 2018-sesong.

Dessverre har problemene stått i kø for Mosvik-ekspressen siden i sommer, og det er usikkert hvor mye Northug har å komme med denne helgen.

Selv uttalte 32-åringen seg torsdag meget pessimistisk med tanke på egen form, om mulighetene for å gå WC, og om karrieren i det hele tatt ville gå videre.

Fullt så mørkt ser vi ikke på det, men det blir spennende å se hvor vi har trønderen, som er påmeldt i 15 km klassisk og sprint fristil.

Les også: Northug frykter snarlig karrierepunktum
Les også: Northug stiller på Beitostølen

Therese Johaug går sine første langrenn på snø siden NM nettopp her på Beitostølen i 2016, og til tross for at broren Karstein Johaug prøver å dempe forventningene, så er 30-åringen fra Dalsbygda utvilsomt den store favoritten denne helgen.

Karstein har vært en viktig treningskamerat og støttespiller under dopingutestengelsen, og skal selv gå begge distanserennene for herrer. Therese Johaug stiller på 10 km klassisk fredag, og 10 km fristil søndag.

Les også: Johaug tjente rått under dopingdommen

Siste test før verdenscupstarten

For damene stiller landslagene fulltallig både i elite, rekrutt og på juniorsiden, med unntak av Mari Eide, som står over åpningshelgen etter søsteren gikk bort i september.

For eliteløperne står kampen om å utfordre Johaug om hvem som skal ta over tronen etter Marit Bjørgen la skiene på hylla, og det blir mange om beinet både i helgen og utover sesongen.

Heidi Weng har mye å forsvare etter sammenlagtseieren i verdenscupen, og jages av blant Østberg, Jacobsen, Harsem og den overraskende olympiske mesteren Ragnhild Haga. Kanskje tar Udnes Weng-tvillingene steget helt opp denne sesongen?

Et navn som er verdt å se opp for på Beitostølen er Helene Marie Fossesholm. 17-åringen har dominert i juniorklassen det siste året, og gikk inn til en knallsterk 11. plass i under NM i Alta april. Talentet spås en gyllen fremtid, og dette er en ypperlig anledning til å kunne vise seg frem for et stort publikum.

Beinhard konkurranse

Også i herreklassene stiller landslagene sterkt på Beitostølen. Det knyttes stor spenning til hva Martin Johnsrud Sundby kan levere i vinter, og om fjorårets store løper, Johannes Høsflot Klæbo, kan være i nærheten av å levere det samme ute i løypene denne sesongen.

Didrik Tønseth har levert sterke resultater på barmark i høst, og dersom han får like stor frekvens med et par ski på beina kan 27-åringen hevde seg i det sterke norske langrennsbeitet.

Les også: Tønseth trosser sjefens ordre

Og like bak eliteløperne jager en hel flokk med sultne løpere, som blant annet yngstebror Even Northug, Erik Valnes som viste god form med sin seier i Muonio forrige helg, og U23-verdensmester Stenshagen. Samt mange andre uhyre sterke løpere.

Program Beitostølen:

Fredag 16. november
10:45 – 10 km, intervallstart, klassisk, kvinner
12:15 – 15 km, intervallstart, klassisk, menn

Lørdag 17. november
09:00 – Sprint prolog, fri, kvinner og menn
11:30 – Sprint finaler, fri, kvinner og menn

Søndag 18. november
09:30 – 15 km, intervallstart, fri teknikk, menn
12:15 – 10 km, intervallstart, fri teknikk, kvinner