Sergej Ustjugov rykket ifra Johannes Høsflot Klæbo og resten av feltet og sikret seg seieren under lørdagens Tour de Ski-åpning i Lenzerheide…

Klæbo splittet russerne

Det tok lang tid før det eksploderte under herrenes fellesstart i Sveits lørdag, men da det skulle avgjøres på tourens åpningsetappe viste russerne at de er klare for å gi de norske løperne kamp i årets Tour de Ski.

Først i den siste motbakken under 15-kilometeren ble det tråkket skikkelig til, og russeren Sergej Ustjugov skaffet seg en luke til konkurrentene inn mot oppløpet. Den russiske bjørnen kunne brumme fornøyd etter å ha gått i mål til seier – 4 sekunder foran sin norske rival Klæbo.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Det var en virkelig god seier, formen var ok og det er alltid en ære å vinne i Tour de Ski. Jeg håper å fortsette på samme måte, sier Ustjugov i et FIS-intervju etter målgang.

Det skulle bli mer jubel for russerne under åpningsdistansen lørdag, for også Aleksander Bolsjunov viste styrke mot slutten av fellesstarten og kom inn på oppløpet som andremann. Der måtte han gi tapt i spurten mot Johannes Høsflot Klæbo i kampen om 2.-plassen, men sørget for to russere på pallen etter å ha gått inn på samme tid som nordmannen.

Klæbo tar selvkritikk på at han ikke var våken da Ustjugov rykket ifra, men mener han uansett han en fin posisjon før søndagens sprint.

Det skulle være førsteplass, men jeg taper ikke så mange sekunder og nå er det jevnt. Det blir viktigere i morgen. I dag var det viktigste å holde med inn. i utgangspunktet er det ikke så stor forskjell om man blir nummer to eller ti, så lenge man er innenfor, sier Klæbo til TV2.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

– Slåsskamp ut av en annen verden

Det ble trangt om plassen og en real krig om posisjonene da det 86 mann store feltet tok seg ut fra stadion i Sveits lørdag, og flere av de norske løperne var kritiske til både konkurrenter og arrangørene etter tour-åpningen.

Det var en slåsskamp ut av en annen verden uti der i dag, sier Simen Hegstad Krüger til TV2 etter å ha gått inn til en 10.-plass i Lenzerheide.

Det var mye armer og bein bak i feltet. Jeg føler det ikke er verdig å ha verdenscup i fellesstart i en sånn løype. Det er ikke mye som minner om skigåing, sier han til kanalen.

Lyn-løperen mener for mange av de som egentlig ikke har noe lengst fremme i feltet for enhver pris presset seg frem i kaos-rennet.

Det er mange som vil frem, koste hva det koste vil. Uten å nevne navn, er det noen som neppe er der når det skal avgjøres, men som er ivrige på å stake seg frem

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Etter hvert fant jeg også ut at jeg måtte være litt mer frekk enn det jeg egentlig liker å være, for det nytter ikke å være gentleman. Jeg måtte spisse albuene. Jeg skjønte det litt sent, for jeg hadde gitt fra meg litt mange plasser, så det koster nok litt mye krefter og jeg hadde ikke helt det stenget jeg trengte når det skulle avgjøres, sier Krüger.

Etter å ha kriget seg frem gjennom mengden av ski og staver endte det med en bra laginnsats for de norske herrene lørdag. Bak Klæbos andreplass endte Emil Iversen sum nummer fire, mens Martin Løwstrøm Nyenget (5), Hans Christer Holund (7), Jan Thomas Jenssen (8), Sjur Røthe (9) og Simen Hegstad Krüger (10) alle plasserte seg blant de 10 beste under åpningsetappen.

Erik Valnes (12), Didrik Tønseth (17) og Pål Golberg (18) fulgte opp den solide norske innsatsen og sørget for at alle de norske løperne er på skuddhold til å revansjere nederlaget mot russerne når Tour de Ski fortsetter med sprint søndag.

Landslagssjef Eirik Myhr Nossum er godt fornøyd med at alle sine løpere kom helskinnet igjennom lørdagens kaos-renn.

Jeg er egentlig veldig godt fornøyd. Vi er ti stykker topp 18. Det var ingen bonussekunder, så vi kunne se i krystallkulen at det kom til å bli et «ta og føle på-skirenn». Det handlet om å ha gode posisjoner hele veien. Så starter Tour de Ski virkelig i morgen, sier Nossum til TV2.

Spill på Vintersport med NordicBet her!