Onsdag meddelte Petter Northug (32) at han legger opp som langrennsløper…

– Kroppen tåler ikke mer

Tirsdag kveld sendte Norges Skiforbund ut en innkallelse til pressekonferanse i forbindelse med Northugs fremtid, og det ble tidlig spekulert i at trønderen ville annonsere at han gir seg som skiløper. Onsdag bekreftet Northug at en innholdsrik karriere er over.

– Som sikkert mange har lest og fått med seg så har jeg valgt å legge opp som skiløper. Sist som jeg sa på Beitostølen har det vert en trøblete sensommer og høst. Jeg har gjort det ytterste for å komme tilbake i form og kjempe om en VMplass i Seefeld. Men de siste to ukene har jeg kjent at jeg ligger for langt bak og da tok jeg det valget om å ikke bruke mer energi på det, sier Petter Northug jr på pressekonferansen.

Det ble på nytt en tøff sesongoppkjøring for 32-åringen etter han i vår gjorde comeback på landslaget, og flere sykdomsavbrudd ble fulgt av at kroppen ikke responderte bra nok på trening til at Northug nådde det nivået han selv følte han trengte.

Trønderen virket i vår sugen på å kjempe om en siste dans i verdenstoppen frem mot VM i Seefeld, men måtte til slutt gi tapt mot en kropp som har blitt hardt belastet i en årrekke.

– Jeg har levd i tro og håp på å snu det, men kroppen tåler ikke mer, hodet er litt mett på det som har skjedd tidligere. Dette er den beste løsningen for meg, og jeg tror jeg vil være glad for det valget og se frem mot nye ting, forteller Petter Northug.

Northug har de siste 13 årene spurtet ned konkurrenter i både inn- og utland, og onsdag ble det en indre kamp mot tårene da han gikk inn på hvem som har betydd mest for ham i løpet av karrieren.

– Jeg har visst om det noen dager, og mange tanker svirret i hodet, med mye mimring. Jeg kunne sittet her og ramset opp veldig mange som har hjulpet meg og bidratt til karrieren jeg har hatt. Alle sammen som har gjort det vet godt hvem de er. Foreldrene mine støttet meg i alle år. Jeg har hatt to brødre som er skiløpere og som har vært veldig viktige for meg, i hvert fall etter 2011, og som har hjulpet meg med motivasjonen. Gjennom dem fant jeg motivasjon til å satse videre som skiløper. Når jeg sitter her i dag så må jeg si at det har vært et eventyr, sier Petter Northug.

Innholdsrik karriere

Northug har hele veien skapt bølger i langrenns-sirkuset, fra han allerede i 2006 ble vraket fra OL-troppen samme dag som han gikk inn til NM-gull30-kilometer. Dagen etter spurtet han ifra landslagets ankermann Tore Ruud Hofstad på stafetten.

Norges langrennsløpere dro slukøret hjem fra Torino uten gullmedaljer, og det skulle vise seg at det var sportens redningsmann som hadde blitt vraket fra lekene.

I en periode hvor norsk langrenn lå nede med brukket rygg stod trønderen fram og sikret norske medaljer på løpende bånd, i alt fra sprint til den prestisjetunge 5-mila.

Men enda viktigere betydning hadde Northug for å skape blest og interesse rundt sporten, både inn- og utenlands. Det var sjelden stille rundt sirkus Northug.

Hele 13 VM-gull sanket Meråker-ekspressen inn, sammen med 2 olympiske gull, 2 sammenlagttitler i verdenscupen og en seier i Tour de Ski.

Jubeldagene på hjemmebane i Oslo-VM 2011 er blant de store høydepunktene, sammen med de fire gullene i Falun etter bråket rundt fyllekjøringen i 2014. Selv trekker trønderen frem det at han har levert over tid som nye å se tilbake på med stolthet.

– Jeg er mest stolt over å ha levert i mesterskap over tid. Sportslig sett for meg alltid vært femmila størst. Den distansen jobbet hardest for å lykkes med. Fire individuelle gull i mesterskap.

Nå venter et nytt kapittel i 32-åringens liv, hvor blant annet en avtale med TV2 sikrer at skikongen nok fremdeles blir å se i rampelyset i årene som kommer.

Takk, Petter!