Etter å ha tapt sekundstriden nyttårsaften fikk Ingvild Flugstad Østberg en best tenkelig start på året da hun spurtet ned Therese Johaug og vant jaktstarten i Toblach onsdag…

– En blanding mellom sjokk og glede

Etter å ha blitt nummer en og to under tirsdagens enkeltstart i Italia la Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg først i vei med 1 sekunds mellomrom da 10 kilometer jaktstart i klassisk stil stod på programmet i Toblach 1. nyttårsdag.

Sammen økte de forspranget til forfølgerne bak og sørget for at de to norske duellantene skulle gjøre opp om seieren under den fjerde etappen av Tour de Ski.

Johaug forsøkte å rykke i den siste motbakken før oppløpet i Toblach, men med gårsdagens knepne nederlag friskt i minne bet Østberg tennene sammen og tettet luken til distansedronningen.

Therese Johaug har kun latt seg slå én gang på distanserenn siden comebacket etter utestengelsen, men onsdag fikk Østberg sin revansje og sørget for at nederlag nummer to var et faktum da hun spurtet inn til seier i Toblach – 0,4 sekunder foran jenta fra Dalsbygda.

En blanding mellom sjokk og glede, forklarer Flugstad Østberg til NRK.

Gjøvik-jenta har gått helt strålende siden hun returnerte etter startnekten som holdt henne ute i sesonginnledningen, og kunne smile etter sesongens første seier.

Det er nesten ubeskrivelig. Jeg vet hvor sterk Therese er. At jeg skulle gå så bra, hadde jeg ikke turt å håpe på, sier Ingvild Flugstad Østberg etter triumfen.

Heidi Weng sørget for trippel norsk

Bak de to som utkjempet seierkampen ble det ikke mindre dramatisk på årets første dag. Ved halvgått løp hadde Natalja Neprjajeva og Astrid Uhreholdt Jacobsen tatt igjen Heidi Weng og Ebba Andersson, og sammen dannet de en kvartett som skulle kjempe om den siste pallplassen.

Weng kom sist inn på oppløpet av de fire, men fikk gå i eget spor og fant frem kjempekreftene de siste 50 meterne. 28-åringen staket seg stadig nærmere russiske Natalja Neprjajeva og kastet frem foten over mållinjen.

Etter målfoto ble den norske kvinnen dømt på 3.-plass, ett tidel foran sin russiske rival.

Den jagende kvartetten gikk i mål 27 sekunder bak Østberg.

– På sisterunden var det bare negative tanker

Etter å ha tapt forspranget på 15 sekunder til Neprjajeva i løpet av 5 kilometer så det tidvis ut til at Weng skulle hektes av i pallkampen, men den norske kvinnen klarte å henge seg fast i den jagende gruppen.

På sisterunden var det bare negative tanker. Men så tror jeg de foran ble litt slitne også, så da klarte jeg å ta dem igjen nedover. Jeg var sikker på at jeg skulle bli nummer fire i gruppa. Men man må aldri gi opp, og det er ikke hver dag jeg slår Neprjajeva i en spurt, sier Weng.

28-åringen ble liggende utslitt i snøen etter å ha sikret seg pallplassen etter en kraftspurt.

Jeg måtte kjempe og gå meg skikkelig ned i kjelleren, så jeg er kjempefornøyd med dagen, utdyper hun.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk inn til 5.-plass, mens Tiril Udnes Weng (11), Anne Kjersti Kalvå (17) og Kari Øyre Slind (18) fulgte opp den gode norske innsatsen i Toblach.

Dermed tar Therese Johaug med seg en ledelse på 22 sekunder i sammendraget til Ingvild Flugstad Østberg og Natalja Neprjajeva når skijentene nå tar en velfortjent fridag, mens Heidi Weng ligger 38 sekunder bak lederen.

Tour de Ski fortsetter med 10 kilometer fellesstart i Val di Fiemme fredag.

Alt av odds på Vintersport finner du hos Nordicbet!