Vintersport.com gir deg litt ekstra forhåndsstoff før verdenscuphelga på Lillehammer innledes med sprint i fristil på fredag…

De tøffe løypene i Lillehammer har blant annet fått spurtkongen Petter Northug til å prioritere trening istedenfor å gjøre et realt forsøk på å kvalifisere seg til sprintfinalene. Fjorårssesongen sprintrenn gikk i klassisk stil og ble vunnet av henholdsvis Johannes Høsflot Klæbo og Maiken Caspersen Falla. Men hvem tar seieren når det nå skal skøytes?

Norsk-svensk oppgjør hos damene

Sesongens første sprintrenn gikk av stabelen i finske Ruka forrige helg. Der var det ingen som kunne hamle opp med den kraftfulle stilløperen Yulia Belorukova. Maiken Caspersen Falla og Stina Nilsson lå godt fremme før oppløpet, men kluss i siste sving sendte den sterke duoen nedover på resultatlistene. Det ble heller to andre svensker, Maja Dahlquist og Ida Ingemarsdotter som tok de to siste pallplasseringene.

Denne gang går sprinten i fristil, noe som neppe vil favorisere russiske Belorukova. Det er mer trolig at vi vil få se et norsk-svensk oppgjør, der vi må feste vår lit til vår enslige svane i sprinttoppen, nemlig Maiken Caspersen Falla. Hun vant i fjor og ble nummer to i 2016. Riktignok var begge disse sprintene i klassisk stil, men det viser at hun behersker løypene godt.

Rundt henne vil det kunne halse et firehodet svensk troll. Stina Nilsson og Hanna Falk er hennes skumleste konkurrenter, men også ungjentene Maja Dahlquist og Moa Lundgren kan gjøre gode prestasjoner.I en skøytesprint må en heller ikke glemme amerikanske Sophie Caldwell og Jessica Diggins, som har det med å dukke opp når folk minst venter det.

Det er også knyttet forventninger til vår nye sprintyndling, Kristine Stavås Skistad sin verdenscupdebut. Det er fare for at løypeprofilen blir i hardeste laget for den høyreiste 19-åringen, men om hun henger med opp siste bakke kan alt skje i høyhastighetsspurten på Birkebeiner Skistadion.

PS: Forrige gang det ble arrangert skøytesprint på Lillehammer var i 2014. Da stod Marit Bjørgen øverst på seierspallen.

Duket for Klæbo-show?

Johannes Høsflot Klæbo viste i Ruka at sprintformen er der den skal være. Riktignok holdt det ikke helt inn grunnet en kjempetabbe på oppløpet. 22-åringen stoppet opp på oppløpet, tittet til venstre og trodde han hadde full kontroll. Aleksandr Bolsjunov utnyttet en åpning på høyre side og kunne ubemerket seile forbi og inn til seier.

Etter den famøse blemmen i Finland må det antas at det er en svært revansjesugen Klæbo som stiller til start på Lillehammer fredag. Han tok seieren i klassisk stil i fjor, og vil vise hjemmefansen at han er en mann å stole på.

Tøff motstand får han naturlig nok fra Bolsjunov. Russeren er født enda senere i det herrens år 1996 enn Klæbo, og de to har fulgt hverandre i årevis. Bolsjunovs kapasitet ser ut til å være bedre enn noen gang, og i Ruka klarte selv ikke et langt Klæbo-rykk å sette ham ut av spill.

Det er også et par skøytesprintspesialister som må nevnes i forkant. Italienske Federico Pellegrino er sannsynligvis verdens raskeste mann på skøyteski. Nøkkelen for å bli kvitt Pellegrino er å holde høy fart over lang tid, noe både Klæbo og Bolsjunov er eksperter på. Er det raskt føre og italieneren henger med opp siste bakke, vil mye være gjort. Det samme gjelder franske Lukas Chavanat.

Til sist er det verdt å nevne et par skandinaviske outsidere. Våre egne Emil Iversen og Eirik Brandsdal virker å være i meget godt slag tidlig på sesongen. Det samme kan sies om svenskenes største håp, Calle Halfvarsson. Iversen og Halfvarsson har vært høyt oppe på resultatlistene i både 2016 og 2017, og har en kapasitet som kan utnyttes til det fulle i berg- og dalbaneløypene på Lillehammer.

Sprint Lillehammer, Kvinner, Vinnerodds (NordicBet):

Stina Nilsson 2,33
Maiken Caspersen Falla 2,50
Hanna Falk 7,50
Jessica Diggins 10,00
Kristine Skistad 25,00
Moa Lundgren 25,00
Laurien Van Der Graaff 35,00
Sophie Caldwell 35,00
Maja Dahlqvist 35,00
Jonna Sundling 50,00
Ingvill Flugstad Østberg 80,00

Sprint Lillehammer, Menn, Vinnerodds (NordicBet):

Johannes Høsflot Klæbo 1,65
Federico Pellegrino 2,30
Emil Iversen 20,00
Calle Halfvarsson 25,00
Alexander Bolshunov 20,00
Lucas Chanavat 25,00
Erik Brandsdal 25,00
Gleb Retivykh 40,00
Sindre Bjørnestad Skar 40,00
Sondre Turvoll Fossli 50,00
Ristomatti Hakola 50,00