Bjarne Rykkje tok før denne sesongen over som trener for det norske allroundlandslaget, og norsk-nederlenderen har gjort store endringer i treningshverdagen til skøytegutta frem mot sesongstarten…

Spill på vintersport med Coolbet! 

Kvalitet foran kvantitet

Mengdetrening har til alle tider vært en av nøkkelordene for skøytelandslaget, men den nyansatte treneren Bjarne Rykkje har brukt sine første måneder i jobben på å endre treningshverdagen for skøyteløperne.

Antall timer trening er justert ned, mens det fokuseres i større grad på detaljer for å optimalisere kvaliteten av hver økt, og spisse hver enkelt løpers trening for best resultat. Etter å ha mislyktes i Sotsji-OL ble det av det norske trenerteamet fokusert på å få flere timer trening i skøytestilling, men dette er også en av punktene Rykkje snur på.

Les også: Skøytetalentet vil bli historisk

Filosofien han hadde som trener i Nederland var mer fokus på testing og kontroller av utøvernes fysikk og resultater, for deretter å bruke tallmaterialet til å justere treningen individuelt for hver enkelt. Disse metodene tok han med seg til Norge, og på treningssamlingene går løperne gjennom tester bortimot hver dag.

– Han jobber veldig mye, og det er mye tall. Du kan si at han er litt nerd. Det er færre timer med trening, mindre tid til oppvarming og ned-sykling enn vi er vant til. Før kunne vi trene over 30 timer i uken på det meste. Nå er det aldri over 25, forteller Håvard Bøkko i et intervju med VG.

Suksess i Nederland

Rykkje har nederlandsk mor og norsk far, og valgte å representere Nederland som aktiv skøyteløper, mens broren Brigt konkurrerte for Norge. 40-årigen trente det nederlandske laget LottoNL-Jumbo med stor suksess fra 2010 frem til i vår, blant annet med Sven Kramer i stallen de siste 4 årene.

Nå tar han over det norske laget etter Sondre Skarli, og får med seg sprinttrener Jeremy Wotherspoon og assistenttrener Edel Therese Høiseth, som forlenger sine kontrakter. Teamet tenker langsiktig med 2022-OL som hovedmål, men satser på at de kan levere gode resultater på isen allerede i vinter.

Spill på vintersport med Coolbet! 

Ny tilnærming til åpningshelgen

Verdenscupen åpner med 2 konkurransehelger i Obihiro (16 – 18. November) og Tomakomai (23 – 25. november) i Japan. Vanligvis har landslaget reist en hel uke i forveien før løp i Asia, men nå holder laget seg hjemme i Norge frem til 3-4 dager før det braker løs i Obihiro. Istedenfor begynner de arbeidet med å legge om døgnrytmen før avreise.

Rykkje trekker frem gode resultater av sine tidligere elever på tur i Asia som dokumentasjon på at denne planen fungerer.

– Bare se hvordan Kjeld Nuis nesten alltid vant i Asia etter å ha lagt seg tidligere og stått opp tidligere hjemme i Nederland, før han dro sent østover, sier Rykkje.

Spill på vintersport med Coolbet!