Anastasija Sedova er gravid og mister hele den kommende sesongen – dermed slår hun følge med tre andre lagvenninner som allerede har fulgt sjefens oppfordring…

Gravid på kommando

Vintersport.com meldte i oktober at den russiske trioen Julija Belorukova, Jelena Soboleva og Tatjana Alesjina alle var gravide, og nå melder nyhetsbyrået Ria Novosti at også Anastasija Sedova venter barn. Dermed har det russiske damelaget virkelig hørt på sjefens ordre.

For den tidligere medaljegrossisten Jelena Välbe sier at hun oppfordret sine utøvere til å bli gravid før det som er en sesong uten mesterskap, og den russiske skipresidenten er fornøyd med at flere av landslagsløperne hørte på henne.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

På slutten av forrige sesong samlet jeg troppen og sa til alle jentene at det er en mellomsesong som venter, og derfor er den mest gunstig å få barn i

Landslagsløperne må forstå ansvaret sitt og pliktene sine, og jeg er veldig glad for at de hørte på meg, sa Välbe til russiske R-Sport etter nyheten om den første gravide trioen, ifølge Aftonbladet.

Nå har altså Sedova, som blant annet ble nummer 4 i Tour de Ski etter 4 pallplasseringer i den prestisjetunge touren forrige sesong, føyd seg inn i rekken av gravide russiske langrennsløpere.

Sedova er en del av den sterke 1995-årgangen som har løftet russisk damelangrenn tilbake i verdenstoppen etter flere års tørke, men etter epidemien av graviditeter faller nå mye av ansvaret for å levere resultater denne vinteren på Natalja Neprjajeva, som ble nummer to i fjorårets verdenscup.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Det ville aldri skjedd i Norge

Dermed har altså russerne forsøkt å sikre fremtidige langrenngenerasjoner på et mest mulig gunstig tidspunkt, men i det norske langrennsmiljøet er det bred enighet om at en lignende stallordre aldri vil være aktuelt i Norge.

Landslagstrener Ole Morten Iversen smiler når han får spørsmål om han kunne ha kommet med en lignende oppfordring som kollega Jelena Välbe.

Jeg droppet den. Jeg tenker at når kvinner ønsker å få barn, så må det være fordi de ønsker å få barn. Ikke at noen annen motivasjon. Det blir helt feil og unaturlig for min del, sier han.

Heller ikke distansedronningen Therese Johaug tror noe lignende kunne skjedd i Norge.

Jeg tror ikke trenerne våre legger seg opp i privatlivet vårt. Det må vi kjenne på selv. Vi vet selv når vi har lyst til å få barn. Og man må være to om det, sier hun.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Sprintkometen Kristine Stavås Skistad er enig med Johaug.

Jeg tror ikke det kommer til å skje i Norge. Jeg tror utøverne selv vet når det passer å få barn, sier Skistad.

Etter å ha tenkt seg om innrømmer Johaug at timingen er riktig for familieforøkelse denne vinteren, selv om hun understreker sin første uttalelse om at en slik oppfordring aldri vil bli gitt her til lands

Det er en veldig fin sesong å bli gravid i. Det er ikke noe mesterskap. Det kommer et VM i februar 2021 og OL i Beijing i 2022. Det er ideelt sånn sett. Men så må man jo være klar for å få ungen, forteller hun.

Heller ikke blant herreløperne legger landslagstrener Eirik Myhr Nossum noen føringer for når det passer å få barn for sine løpere, selv om han selv venter barn med kona Melina Magulas rett etter sesongslutt.

Med hele 4 landslagvenninner ute den kommende sesongen hviler mye av ansvaret for å forsvare de russiske fargene i kamp med de sterke norske og svenske løperne på Natalja Neprjajeva denne vinteren.

Vinnerodds Verdenscupen Langrenn 2019/2020, Kvinner – Nordicbet:

Therese Johaug – 1.30
Ingvild Flugstad Østberg – 8.00
Frida Karlsson – 8.00
Stina Nilsson – 9.00
Natalia Nepryaeva – 12.00
Heidi Weng – 17.00

Spill på Vintersport med NordicBet her!