IOC stiller seg stiller seg bak WADAs forslag om at Russland utestenges fra idretten i fire år for brudd på antidopingreglementet, men langrennskongen Petter Northug har allerede gitt opp håpet om en ren idrett…

IOC vil straffe Russland hardt

Tidligere denne uken ble det kjent at et utvalg nedsatt av Verdens antidopingbyrå (WADA) går inn for å utestenge Russland fra all idrett i 4 år som følge av brudd på dopingreglementet, nå stiller Den internasjonale olympiske komité (IOC) seg bak forslaget.

Landet har blant annet manipulert datamateriale de har gitt fra seg i forbindelse med dopingtester, og i en uttalelse tirsdag heter det at «IOC vil støtte de tøffeste sanksjoner mot alle som er ansvarlige for denne manipulasjonen».

Spill på Vintersport med NordicBet her!

IOC oppfordrer samtidig som uttalelsen om at de stiller seg bak WADAs forslag igjen til at råmaterialet fra det omdiskuterte laboratoriet i Moskva utleveres, slik at man omsider kan undersøke prøver og data.

Dette vil sikre at rettferdighet vil bli oppfylt, at de skyldige blir tatt og uskyldige blir beskyttet, skriver IOC.

På denne måten kan den mørke skyggen som henger over den nye generasjonen med russiske idrettsutøvere bli fjernet.

Om dette gjennomføres er OL-komiteen åpen for å tillate at rene utøvere stiller under et nøytralt flagg, slik tilfellet var under de olympiske lekene i Pyeongchang i 2018.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Northug tror dopede utøvere stiller i verdenscupåpningen

Den abdiserte skikongen Petter Northug har imidlertid allerede gitt opp håpet om at langrennssporten kan bli ren.

Man blir forbannet. Og jeg har mistet troen på noen gang å få oppleve en helt ren sport, sier Northug til den svenske avisen Expressen.

Trønderen har flere ganger konkurrert mot utøvere som senere ble tatt for doping, og Mosvikekspressen tror det vil stå dopede utøvere på startstrek når verdenscupen settes i gang i finske Ruka fredag.

Ja, det tror jeg. Gjennom hele min karriere har jeg konkurrert mot utøvere som seinere har blitt tatt for doping. Det kommer alltid til å være noen som forsøker å jukse og ta en snarvei, tror den tidligere verdenseneren i langrenn.

Northug og regjerende verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo er begge snytt for en verdenscupseier hver av Aleksej Poltoranin, som ble tatt i den storstilte aksjonen under VM i Seefeld tidligere i år.

Flere andre nordmenn har også gått glipp av verdenscuppoeng og premiepenger på grunn av dopede utøvere, og i et intervju med Dagbladet er Martin Johnsrud Sundby oppgitt over at rene utøvere sjelden får hele kaken de har fortjent i etterkant av avsløringene.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Tror du at dere får premiepenger og toppresultater ettersendt?

Det er trist hele greia. Nitrist. Men det har dessverre vist seg at ikke verden alltid fungerer slik at vi får det vi har rett på i etterkant, sier Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Inntil styret i WADA tar en avgjørelse om en mulig utestengelse i desember kan vi ikke annet gjøre enn å krysse fingrene for at alle deltakere stiller med rent mel under skiene når verdenscupen settes i gang med sprint i Ruka fredag formiddag.

Vinnerodds Verdenscupen Langrenn 2019/2020, Herrer – Nordicbet:

Johannes Høsflot Klæbo – 1.75
Alexander Bolshunov – 2.85
Sergey Ustiugov – 5.00
Iivo Niskanen – 17.00
Emil Iversen – 25.00
Didrik Tønseth – 28.00

Spill på Vintersport med NordicBet her!