Til helgen samles den norske langrenns-eliten på Beitostølen for sesongstart, og nå bekrefter sprinttrener Arild Monsen at Petter Northug blir å finne på startstreken i landslagscomebacket…

Trøblete oppkjøring

De siste månedene har på ingen måte gått på skinner for Northug, og i starten av november kunne ikke Monsen love at Northug ble å finne på startlistene på Beitostølen, men nå er trønderen påmeldt og klar for landslagscomeback.

Alt så ut til å være i rute for trønderen i sommer, men på et privat treningsopphold i Spania begynte 32-åringen å føle seg slapp, og det endte med at han måtte ta et flere ukers langt avbrekk fra treningen. Deretter førte en forkjølelse til en ny treningspause i september, og landslagets samling på Lillehammer gikk fløyten for Meråker-løperen.

Og mot slutten av oktober mistet Northug mesteparten av den viktige høydesamlingen i Val Senales da en virussykdom herjet i den norske troppen. Men endelig kan sprinttrener Arild Monsen bringe gode nyheter:

– Petter går fredag og lørdag på Beitostølen, sier Monsen til VG.

Mistet fjorårets sesongstart med sykdom

Northug måtte melde avbud fra rennene på Beitostølen på grunn av sykdom forrige sesong. Det førte til at den påfølgende verdenscupåpningen gikk uten Meråker-ekspressen, og satte standarden for en hel sesong som fort vil gå i glemmeboka for Northug.

Dermed har høstens trøblete oppkjøring skapt frykt for at noe lignende kunne skje igjen, men nå er trønderen klar for å slutte seg til gjengen med løpere som allerede er på plass på Beitostølen for å trene frem mot helgen, og han får selskap av en kollega som også har trøblet det siste året.

Finn Hågen Krogh ble Norges stafetthelt under VM i Lahti i 2017 da han tok over Northugs ankerrolle og gikk inn til gull, og også på skiathlon tok finnmarkingen VM-medalje den vinteren. Dermed gikk Krogh inn til OL-sesongen med stor optimisme, men hele 2018 skulle bli en gedigen nedtur.

Krogh ble flyttet fra sprintlandslaget til allround-gruppa, og treningsdosene ble for store for Tverrelvdalen-løperen. Overtrening førte til at han ikke klarte å levere i nærheten av hva som var forventet, og i vår tok 28-åringen en lang pause fra treningen for å samle tankene.

Men nå er Krogh tilbake på sprintlandslaget, og klar for Beitostølen sammen med Northug.

– Finn og Petter kommer tirsdag, sier Arild Monsen.

Tre renn arrangeres på Beitostølen i løpet av helgen, og Northug deltar på fredagens 15km klassisk intervallstart, samt sprint fristil på lørdag. Åpningshelgen avsluttes med 15km fristil på søndag, uten Meråker-ekspressen på start.