Petter Northug slo kraftig tilbake med en pallplass på sprinten under Norgescupen på Gålå…

Videre med et nødskrik

Northug slet tungt da han havnet over 2 minutter bak vinneren Cologna på fredagens 15-kilometer, og det så lenge ut til at også lørdagens sprint under norgescupen på Gålå skulle bli en nedtur for Northug.

32-åringen brukte tid på å få fart på skiene i prologen og lå skummelt an på listen da han passerte målstreken. Men løperne bak klarte ikke matche tiden og med en 25. plass holdt det så vidt til plass i finalene for Northug.

Og da løperne gikk i felt begynte den gamle traveren å få ferten av sagmugg, eventuelt kunstsnø… Kontrollert videre fra et sterkt kvartfinaleheat med landslagskollega Pål Golberg og sterke Fredrik Riseth, og også i semifinalen viste Mosvik-ekspressen gode gamle takter på oppløpet og var klar for finale.

Dette var noe helt annet

I finalen tok Håvard Solås Taugbøl kontroll på sakene og fikk etter hvert en luke til resten. Taugbøl har vært i finaler i verdenscupen tidligere, og på Gålå klarte ingen å hamle opp med 25-åringen som tok en sterk seier.

Mosvik-ekspressen fikk på nytt fart på skiene på oppløpet og gikk til andreplass, en solid opptur etter gårsdagens elendige resultat. Pål Trøan Aune spurtet inn til tredjeplassen med ett hundredel til gode på Mattis Stenshagen, som leverte en ny fin prestasjon på Gålå og blir aktuell for en startplass på Lillehammer.

– Dette var noe helt annet. Rett og slett. Det er første virkelige lysglimt, sier TV2s langrennsekspert, Petter Soleng Skinstad om Northugs løp.

Skinstad mener det viser at ting er på gang med en pallplass i norgescup.

– Sprint i norgescup er svært høyt nivå. Du har massevis av løpere med verdenscuperfaring, og løpere som har trent knallhardt inn mot denne helgen nettopp for å ha sjanse til å kvalifisere seg til verdenscupen på Lillehammer, argumenterer Skinstad.

Selv var Northug på sedvanligvis kritisk til seg selv etter målgang.

– Det kjennes ikke godt. Jeg kjenner at jeg er i dårlig form, og ikke har punchen. Taugbøl bør jeg vanligvis spise på et oppløp, men det klarer jeg ikke per dags dato, sier Northug til NRK.

Skistad suveren i kvinneklassen

Kristine Stavås Skistad var en av de som virkelig fikk vist seg frem i åpningen på Beitostølen sist helg, og på Gålå understreket 19-åringen at hun blir å regne med denne vinteren.

Startet dagen med prologseier i et felt med landslagsløperne Harsem og Slind, og utover dagen skulle talentet virkelig sette resten av feltet på plass.

Til topps i både kvart- og semifinalen, og i finalen var Skistad totalt overlegen i norgescupen. Hele 3,08 skilte ned til Ous på andreplass og Harsem like bak på tredjeplassen. 19-åringen la inn en solid søknad til å få sine sjanser på det høyeste nivået utover vinteren.