Landslagets høydesamling i Val Senales har på ingen måte gått på skinner, og nå sendes 4 av langrennsstjernene hjem til Norge…

Spill på vintersport med Coolbet! 

Problemer på rekke og rad

Utfordringene startet allerede før avreise til Italia, da meldingene om snømangel og vanskelige forhold på isbreen i Val Senales gjorde at blant annet det svenske landslaget valgte å avlyse sin høydesamling og holde seg hjemme i Sverige.

Men det norske sprintlandslaget og en håndfull distanseløpere bestemte seg for å følge planen. Så ble Petter Northug og Emil Iversen syke med mageproblemer, før Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Mari Eide ble slått ut av lignende symptomer. Mistanken ble rettet mot et norovirus, og løperne ble raskt isolert på egne rom på hotellet. Men nå viser det seg at samlingen må avbrytes for flesteparten av de rammede utøverne.

Northug, Iversen, Johaug og Jacobsen tvinges til å dra hjem igjen til Norge, en snau uke før planlagt.

– Løperne som reiser trenger fortsatt mer tid før de kan trene som normalt, og vi tar ingen sjanser på denne tiden av året, sier Øystein Andersen, medisinsk ansvarlig i Skiforbundet. Etter planen skulle samlingen avsluttes den 1. november.

Les også: Sjokkerende svake resultater fra Sundby
Les også: Svenskene har ingen tro på Northug
Les også: Sykdom herjer i langrennsleiren

Spill på vintersport med Coolbet! 

Kritisk for Northug

For Petter Northugs del har sesongoppkjøringen vært preget av en mengde treningsavbrudd. Northug kunne melde om god form tidlig på sommeren, men derfra har det blitt mye is i rubben for Mosvik-ekspressen.

Under et privat treningsopphold i Spania begynte 32-åringen å føle seg slapp og kraftløs over en lengre periode, uten at tester gav et konkret svar på hva som var i veien. Det endte med at Northug måtte ta et langt avbrekk uten trening på sensommeren.

Når tingene begynte å gå riktig vei pådro han seg en forkjølelse i september, og misset ytterligere uker med trening, inkludert landslagets samling på LillehammerNå har altså et nytt sykdomsutbrudd ødelagt en samling for Northug, og dette blant de viktigste av dem alle i oppkjøringen.

Northug er avhengig av å prestere tidlig i sesongen for å kunne følge planen sin for resten av vinteren, og med de mange treningsavbrekkene begynner det å bli kritisk med tanke på VM-sesongen. NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland er bekymret for Northug.

– For løpere som må prestere tidlig i sesongen, kan dette få konsekvenser, eksempelvis Northug. Det er ikke bra. Han har tro på høydetrening og har lagt opp til en periode i Val Senales. Det at han må avbryte, gjør at han ikke får en kontinuitet i treningsarbeidet sitt, påpeker han.

Første test for langrennsløperne er den nasjonale åpningen på Beitostølen den 16-18. november,  før verdenscupen starter i finske Ruka helgen etter.

Les også: Vi må bli tøffere!
Les også: Northug flyttet til Russlands hotell
Les også: “Pølsa” har utstyret i orden

Spill på vintersport med Coolbet!