Det ble en tung dag på jobben for Petter Northug fredag, som havnet over to minutter bak vinneren Dario Cologna i norgescuprennet på Gålå…

Utenfor topp 30

Northug går alternative ruter i søken etter formen som skal sikre VM-plass, men særlig nærmere det målet kom nok ikke trønderen etter fredagens 15 kilometer fristil under norgescupen på Gålå.

Northug åpnet i brukbart tempo, og tok ledelsen ved passering 5 kilometer før de største utfordrerne startet bak ham. Men utover i løpet gikk det trått for 32-åringen.

Etter hvert som det gikk opp for trønderen at det bar feil vei sank nok også motivasjonen noe for den tidligere verdensmesteren på distansen.

Sekundene raste unna de siste rundene, og det faktum at Northug tapte 16 sekunder mot vinneren Cologna de siste 200 meterne tyder vel på at løpet etter hvert ble en søndagstur, slik vi kjenner det for Mosvik-ekspressen når det først butter imot. I mål kunne Northug konstatere at han endte på en 37. Plass.

– Det var fullstendig solformørkelse på tredje runde. Da var det bare å gå sitt eget løp, sier Northug til NRK.

– Det er elendig

Northug har vært kritisk til egen form og mulighetene for å prestere den siste tiden, og erkjenner at det ser tungt ut.

– Jeg må jo prøve. Men det begynner å bli fryktelig. Det er milevis unna et bra nivå. Det er elendig. Det har skjedd underverker før, men det er noen tiår siden, forteller Northug.

På spørsmål om hva landslagsledelsen tenker om prestasjonen er Northug klokkeklar;

– Jeg tror de ler av meg, rister på hodet, og tenker «for en idiot», sier Northug til statskanalen.

Det er hovedsakelig i sprint Mosvik-ekspressen sikter seg inn mot en VM-plass, og det er nye muligheter til å hevde seg på morgendagens sprint i fristil på Gålå.

Cologna til topps

Dario Cologna var tilbake i godt gammelt slag forrige sesong, og gikk blant annet inn til olympisk gull på denne distansen i Pyeongchang.

Denne vinteren er VM det store målet, og i likhet med Northug går Cologna alternative ruter i oppkjøringen.

Formen er det derimot ingenting å si på, og Super-Dario gikk til topps på 15-kilometeren med tiden 34.11,1. Vebjørn Turtveit fra Voss ble nummer to 5,2 sekunder bak, mens rekruttlandslagsløper Mattis Stenshagen tok tredjeplassen, 11,1 sekunder bak Cologna.

Sveitseren var fornøyd med resultatet, og håper å møte sin gamle rival Northug også på den største scenen denne vinteren.

– Det er morsomt å møtes i Norgescup, det er ikke så vanlig. Jeg håper å se han i verdenscupen denne sesongen, det hadde vært fantastisk å se han tilbake i god form, forteller Cologna til NRK.

I kvinneklassen ble det kamp til siste meter, og bare 1,7 sekund skilte de tre beste på Gålå. Emilie Fleten trakk det lengste strået med tiden 26.24,7, tett fulgt av Anne Kjersti Kalvå og Thea Krokan Murud.