Ytterligere motgang vil ta knekken på motivasjonen. Det har gått i nedoverbakke for Petter Northug siden gulldagene under Falun-VM i 2015…

Denne sesongen gjør han et siste forsøk på å komme tilbake til storformen, men reisen har hittil vært langt fra enkel. Nå avslører han at formen er historisk dårlig og at karrieren kan være over allerede før julenissen klatrer ned pipa.

– Jeg har lite forhåpninger til meg selv. Jeg har mistet 250 treningstimer. Formen er historisk dårlig, forteller han til NRK før sesongåpningen på Beitostølen.

Siste mulighet

32-åringen var ikke akkurat optimistisk på egne fremtidsvegne under onsdagens pressekonferanse. På spørsmål om hvor stor sannsynligheten var for at han stilte til start på Beitostølen neste sesong svarte han kort og kontant:

– Én prosent sjanse

Northug var heller ikke spesielt positiv i ordvalget da han skulle beskrive hvordan han selv så på mulighetene denne sesongen.

– Hvis kroppen ikke svarer nå, er det et tegn på at nok er nok. Det er ingen garanti for at jeg går verdenscup i år. Hvis jeg kjenner at jeg ikke tåler trening eller konkurranse så går jeg ikke. Da er det et tegn over lengre tid at jeg møter den samme veggen, og da er det ingen vits i å prøve lenger, forteller Northug, som ikke legger skjul på at et nye, tunge måneder vil føre til at han legger skiene på hylla og heller bruker tiden sin på andre ting.

Han har allerede avskrevet sine egne sjanser i verdenscupen på denne siden av nyttår og uttrykker allerede nå en betydelig skepsis rundt egne sjanser under VM i Seefeld i februar.

– Distanserennene kan jeg bare glemme. Den eneste muligheten min er sprint, men da må jeg vise i januar at jeg er kapabel til å ta medaljer der. Gjør jeg ikke det er det ingen vits. Men det er en lang vei frem. Jeg testet formen mot Klæbo under en samling i oktober, og da ble jeg knust med 22 sekunder, utdyper Northug til NRK.

Ekspertene delt

Langrennsspesialister fra det ganske land har forsøkt å tyde Northugs utspill. Noen tror Mosvik-ekspressen mener ramme alvor, mens andre håper utsagnene bare er et spill for galleriet. Birger Løfaldli fra Adressa mener pressekonferansen tyder på at Northug har mistet troen og at en fantastisk karriere er over.

– Jeg tolker det sånn som at dette er over. Petter er i ferd med, eller har allerede gitt opp. Han virker defensiv og resignert, men samtidig moden og fornuftig. Men måten han sier det på, det høres for meg ut som om dette er over, sier kommentatoren til NRK.

NRKs egen langrennsekspert Fredrik Aukland vil fremdeles ikke avskrive Northug, men innrømmer at situasjonen er kritisk.

– Vi har fått ulike tilbakemeldinger på hvordan det har gått, så det er vanskelig å si. Men han har egenskaper som svært få har – når han er i form. Spørsmålet er om Northug kan eller vil gjøre den jobben. Jeg tror vi får mange svar her på Beitostølen, sier Aukland.

Fredag kl 12.15 går Northug 15 kilometer intervallstart, mens han starter sprintprologen lørdag kl 09.00.