Thomas Aasen Markeng får ikke hoppe i Russland i helgen, den ferske landslagshopperen nektes innreise på grunn av et utgått visum…

– Det var ubehagelig

Thomas Aasen Markeng landet på flyplassen i Moskva sammen med resten av landslagshopperne, men nærmere enn det kom ikke 19-åringen å få hoppe i helgens verdenscuprenn i russiske Nizjnij Tagil.

Den ferske landslagshopperen ble stoppet i passkontrollen og nektet innreise til landet.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Jeg må være så ærlig å si at det var ubehagelig. Russerne er jo et strengt folkeslag. De tok passet mitt og jeg ble sittende i flere timer å vente, sier 19-åringen til NRK etter hjemkomsten til Norge.

Forklaringen på hvorfor han ikke fikk innreisetillatelse til Russland er at passet til 19-åringen går ut i mai. Reglene sier at så lenge det er mindre enn seks måneder til passet går ut, så er ikke visumet gyldig. Men det ble først oppdaget etter at nordmannen hadde landet i Moskva.

Tenåringen tar selvkritikk og erkjenner at han var for sløv i forberedelsene før avreise.

Det er jo min feil. Jeg fikk beskjed om å sjekke at pass og visum var gyldig før vi skulle dra. Jeg gikk ut fra at det var gyldig ettersom andres visum var gyldige, sier Markeng.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Ledelsen i hoppforbundet bekrefter at de har gitt utøverne flere påpekninger om å sørge for at papirarbeidet er i orden før Russland-turen. Det er heller ikke første gang Markeng er i trøbbel på tur med landslaget, for i høst glemte 19-åringen passet sitt på vei til Polen.

Unggutten fra Lensbygda har i likhet med lagkameratene fått en god start på årets sesong, men etter rødt lys i passkontrollen måtte Markeng vende tilbake til Norge og må vente til Klingenthal neste helg for å få luft under skiene.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Klare for Nizjnij Tagil

Landslagstrener Alexander Stöckl ga i utgangspunktet hele troppen fra verdenscuphelgen i Ruka fornyet tillitt til rennene i Russland, men etter Markengs vendereis består den norske troppen nå kun av 5 hoppere.

Verdenscupleder Daniel-André Tande (Kongsberg) får følge av Johann Forfang (Tromsø SK), Robert Johansson (Søre Ål), Marius Lindvik (Rælingen) og Robin Pedersen (Stålkameratene).

Vi er veldig fornøyd med prestasjonene i Ruka sist helg. Daniel viser igjen at han er i form. To seirer av to mulige, det kan ikke bli bedre enn det. Det gleder hele laget at vi har den gule ledertrøya, sier landslagssjef Stöckl om uttaket.

De norske hopperne leverte en rekke lange svev i Ruka forrige helg, men mye av de gode prestasjonene ble overskygget av at tre hoppere ble diskvalifisert etter topphopp i lørdagens konkurranse.

Det viser seg at de russiske passkontrollørene er av det pirkete slaget, og landslagstreneren har tatt grep dersom funksjonærene i utstyrskontrollen er like nøye denne helgen.

Men vi kan ikke være fornøyd med diskvalifikasjonene. Det er en dårlig situasjon å havne i, men det er selvforskyldt. Vi har ikke vært nøye nok i forberedelsene og har ikke sjekket utstyret så grundig som vi burde. Det var steder på hoppdressene hvor vi ikke var innenfor regelverket når det gjelder luftgjennomstrømning. Etter en god dialog med kontrollørene, så har vi jobbet hardt for å unngå at vi havner i lignende situasjoner. Vi reiser til Russland med bedre rutiner. Jeg gleder meg veldig til kommende helg i Nizhnij Tagil, hvor vi skal prøve å gjenta de sportslige prestasjonene og komme oss gjennom dresskontrollen uten komplikasjoner, sier Stöckl.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Helgen i Nizjnij Tagil åpner med kvalifisering i HS134 fredag, før det står individuelle konkurranser på programmet lørdag og søndag.

Vinnerodds Hopp HS134 Nizjnij Tagil, Lørdag 7/12 – Nordicbet:

Robert Johansson – 4.00
Daniel Andre Tande – 6.00
Stefan Kraft – 8.00
Timi Zajc – 10.00
Karl Geiger – 10.00
Ryoyu Kobayashi – 11.00
Johann Andre Forfang – 15.00