Det norske støtteapparatet hadde ikke fått med seg at skøyteløperne må bruke hjelm under lagsprintøvelsen…

Det oppstod paniske tilstander i den norske skøyteleiren da de ble gjort oppmerksomme på kravet om hjelm for alle utøvere som skulle delta i lagsprinten. Godt plassert i japanske Obihiro er det ikke gitt at det finnes ekstra hjelmer å oppdrive, men det løste seg heldigvis for det norske laget.

Flaks

Det var nemlig ren flaks som gjorde at de norske herreløperne fikk deltatt på lagsprinten søndag morgen. To av Norges kvinnelige utøvere, Sofie Haugen og Camilla Lund gikk fellesstart samme helg og hadde dermed to hjelmer å låne bort.

Dermed stod kun én av tre utøvere igjen uten hjelm og etter en intens jakt i Obihiros kriker og kroker klarte et medlem i støtteapparatet å oppdrive en tredje hjelm i en lokal sportsbutikk.

– Det kom som et sjokk på oss gutta at vi plutselig skulle begynne med hjelm på lagsprinten. Vi hadde ikke fått noe beskjed om det fra lagledelsen, så vi kom ned hit med hette som i alle andre løp, forteller Bjørn Magnussen, en av Norges tre utvalgte på distansen.

Assistenttrener og tidligere toppsprinter Edel Therese Høiseth er ikke sen med å innrømme at den norske landslagsledelsen har tabbet seg ut.

– Det burde vel ikke komme overraskende ettersom det står i IBUs reglement, men det gjorde det, sier hun i en kommentar til NRK.

Av hensyn til sikkerheten

Lederen av den tekniske komitéen i det internasjonale skøyteforbundet, Alexander Kibalko stiller seg uforstående til at nordmennene ikke hadde fått med seg regelendringen, og hevder informasjonen ble delt med alle i august i år.

– Grunnen til at vi har innført denne regelen er først og fremst sikkerhet. Vi hadde en alvorlig skade på lagsprinten under EM i fjor, så det fikk oss til å endre regelverket, forteller han til NRK.

Det er imidlertid ikke alle utøverne som er enige i IBUs endringer. Hjelm på hodet gir økt luftmotstand og dårligere tider, noe som harmonerer dårlig med et ønske om å sette nye rekorder.

– Vi syns det er merkelig at de innfører hjelm før kuttsikre drakter. Vi setter pris på at de tenker på sikkerheten, men her føler jeg de starter i feil ende, fortalte Hege Bøkko etter sin første lagsprint med polstring av topplokket.

Det norske kvinnelaget med Hege Bøkko, Martine Ripsrud og Anne Gudbrandsen plasserte seg på 8.plass, mens herrene kun ble slått av sterke nederlendere. Sammen med Bjørn Magnussen gikk Henrik Fagerli Rukke og Håvard Holmefjord Lorentzen.