Iivo Niskanen stormet inn til seier på hjemmebane lørdag, mens Johannes Høsflot Klæbo viste at allroundtreningen har gitt resultater med sin 2.-plass under herrenes 15-kilometer…

Råsterk hjemmefavoritt

Iivo Niskanen var en av de største forhåndsfavorittene på yndlingsdistansen 15 kilometer klassisk på hjemmebane i Ruka lørdag, og bronsevinneren fra Seefeld viste styrke i det første distanserennet i verdenscupen denne sesongen.

Fra sent startnummer hadde finnen gode sekunderinger å gå på i forhold til konkurrentene, og etter å ha gått seg varm mørnet Niskanen hele feltet i senk under lørdagens renn. 

Den finske o2-snapperen dro en runde på sin nærmeste konkurrent Klæbo, men etter å ha ristet av seg nordmannen kunne Niskanen gå i mål til en kontrollert seier, 13 sekunder foran trønderen.

Finnen jublet hemningsløst etter å ha sikret seg karrierens 4. verdenscupseier, og den tredje på hjemmebane i Ruka.

Klæbo imponerte

Johannes Høsflot Klæbo parkerte alle under fredagens sprint, og på 15-kilometeren viste 23-åringen at overgangen til allroundlandslaget også har gitt avkastning. Trønderen dro riktignok litt fordel av å kunne ligge i rygg på råsterke Niskanen i deler av løpet, men andreplassen var en soleklar indikasjon på at Klæbo blir mannen å slå i sammendraget også denne vinteren.

Klæbo var godt fornøyd etter å ha sikret seg 2.-plassen, 13 sekunder bak vinneren.

Jeg er veldig godt fornøyd og tar med meg at ting kjennes bra ut. Litt kjipt at jeg ikke klarer å henge med Niskanen på hans andrerunde. Min tredjerunde opp første bakken tok han ti sekunder på meg, som gjør at jeg dessverre ikke klarer å være med. Men da er det noe å trene mot til neste år, så det er godt å ha med seg, sier Klæbo til TV2.

Lagkamerat Emil Iversen har også uttalt at han ønsker å kaste seg på i kampen om den gule trøyen denne sesongen, og 28-åringen imponerte med å gå inn til 3.-plass på 15-kilometeren, hakk i hæl på Klæbo.

Der hvor de to største utfordrerne kunne samarbeide gjennom de tunge løypene i Ruka gikk Iversen alene mesteparten av løpet – og trønderen var fornøyd med å vise at han er helt i verdenstoppen, selv om han erkjenner at Niskanen er den beste på denne distansen.

Han er den beste klassiskløperen. Han har vist det en stund. Men jeg er oppi der jeg også. Å komme i gang såpass bra og gå såpass bra alene og bare krige og kjenne at kroppen er i gjenge er godt, sier Emil Iversen til VG etter løpet.

Det er deilig å bite fra seg såpass bra. Det gir enda mer selvtillit og jeg gleder meg bare til hele vinteren, sier Iversen.

Spennende utgangspunkt før avgjørelsen

Tønseth (4), Golberg (7) og Holund (8) karret seg også inn blant topp 10 lørdag, og etter dagens resultater er det brygget for en spennende avslutning av minitouren i Ruka med 15 kilometer jaktstart i fristil søndag.

Verdenscupleder Klæbo legger i vei som førstemann, men med Iversen og Niskanen jagende 16 og 18 sekunder bak blir det spennende å se om 23-åringen tør å trykke til fra start, eller om han går rolig og satser på å gå et taktisk løp mot den jagende duoen.

Aleksandr Bolsjunov gikk tom for krefter og tapte sekunder på de siste kilometerne lørdag, men dersom det blir et lureløp foran kan man ikke avskrive den russiske bjørnen som starter 43 sekunder bak Klæbo, samtidig som Pål Golberg.

Med utgangspunktet 1 minutt bak lederen må Didrik Tønseth få fart på beina om han skal overbevise trener Eirik Myhr Nossum om å la han få sette seg på flyet til Lisboa og EM i terrengløp neste helg.

Etter lørdagens løp holdt den lettbeinte trønderen på sitt om at han allerede fortjener en Tour de Ski-plass, og dermed kan stå over helgen på Lillehammer.

Jeg er tredje beste nordmann her i dag, og det skal holde for å få gå Tour de Ski. Da blir det Portugal-tur. Jeg vil dit jeg, sa Tønseth til pressen etter lørdagens løp.

Spill på Langrenn hos Nordicbet!