En ny skøytesesong er på trappene, men før vi sliper eggen for nye norske triumfer, unner vi oss et tilbakeblikk på de største hendelsene fra forrige sesong.

OL: Pyeongchang – 10-24.februar

Vinterens ubestridt største begivenhet var selvfølgelig de 23. olympiske vinterleker i Sør-Korea. Mesterskapet ble, i likhet med lekene i 2014, en nederlandsk gullfest. Halvparten av alle gullmedaljene gikk til utøvere som ble født med tresko på beina.

Allerede på mesterskapets første dager befestet verdens ledende skøytenasjon grepet. Sven Kramer var som så ofte tidligere sterkest når det gjaldt. Svært gledelig var det for oss nordmenn at Sverre Lunde Pedersen gikk inn til bronsemedalje, men med utrolige to tusendels sekund opp til sølvplass er det ikke til å komme bort fra at det kunne vært enda bedre.

For kvinnene ble det fullstendig nederlansk dominans, med tre landskvinner innenfor ett sekund øverst på resultatlisten. Carlijn Achtereekte tok gullet, foran forhåndsfavoritten Ireen Wust. Hun skulle imidlertid få sin revansje på 1500 meter to dager senere.

Kjeld Nuis har over lang tid vært i verdenstoppen på de lengre sprintdistansene, men måtte bli igjen hjemme under lekene i Sotsji. På isen i Sør-Korea var det imidlertid ingen som kunne beseire 28-åringen på verken 1000 eller 1500 meter. Her hjemme hadde vi store forhåpninger til Håvard Holmefjord Lorentzen, men bergenseren har, i likhet med Kjetil André Aamodt, virkelig fått kjenne hvor stor forskjell fire hundredeler kan utgjøre.

Les også: Verdenscup skøyter 2017/2018

18. og 19.februar snudde lykken for alvor for våre menn. Først tok Sverre Lunde Pedersen, Håvard Bøkko og Simen Spieler Nilsen gull i lagtempo. Etter først å ha satt olympisk rekord og vist Nederland vinterveien i semifinalen, ble hjemmehåpene fra Sør-Korea ettertrykkelig satt på plass i finalen.

Som om ikke det var nok fikk Håvard Holmefjord Lorentzen sin etterlengtede gullmedalje på 500 meter dagen etter, kun ett hundredel foran Cha Min-kyu. For andre gang på to dager hadde nordmenn snytt Sør-Korea for ekstatisk hjemmejubel. Koreanerne måtte faktisk vente helt til aller siste konkurransedag før det endelig løsnet. Lee Seung-hoon sørget for gulljubel på den nye OL-øvelsen fellesstart.

På den virkelige manndomsprøven over 10 000 meter forventet mange at legendariske Sven Kramer nok en gang skulle hente frem kjempekreftene og endelig få gullet han har jobbet for gjennom hele karrieren. Slik skulle det ikke gå. Det ble tidlig klart at Kramer ikke hadde opprettholdt formen fra 5000 meteren og til slutt måtte han se hele fem mann foran seg på resultatlisten. Hele 21 sekunder skilte Kramer fra den utflyttede nederlenderen Ted-Jan Bloemen som de siste årene har konkurrert for Canada.

Verdensmesterskapene

VM i allround så lenge ut til å bli nok en enorm norsk opptur. Sverre Lunde Pedersen presterte over all forventning gjennom de tre første øvelsene og hadde Norges første Allroundgull siden Johan Olav Koss langt nede i lomma.

I par med selveste Sven Kramer satte Lunde Pedersen opp et strålende tempo som satte selv den nidobbelte allround-mesteren ettertrykkelig på plass. Så, med kun 3000 meter igjen skjedde det katastrofale. Nordmannen hektet skøytene i hverandre og gikk rett i reklameskiltene. På 10 000 meter. Noe som nesten aldri skjer.

Fallet til tross, Lunde Pedersen kom seg opp igjen og fullførte til sølvmedalje. En strålende prestasjon, selv om han måtte se Patrick Roest ta et meget overraskende gull.

I sprint-VM fikk vi likevel for alvor vår oppreisning. Håvard Holmefjord Lorentzen toppet en fantastisk norsk skøytesesong med vårt første verdensmestertittel på sprint siden Frode Rønning gikk til topps helt tilbake i 1981. Norsk skøytesport er for alvor på fremmarsj. Hvilke triumfer venter oss i 2018/2019-sesongen?