Knuste nederlenderne og ble tidenes første norske verdensmester på distansen…

Etter en resultatmessig trøblete sesonginnledning fant Sverre Lunde Pedersen storformen hjemme på Hamar forrige helg. I dag stod han for en av norsk skøytehistories aller største prestasjoner gjennom tidene.

26-åringen gjennomførte et prikkfritt løp fra start til slutt og da den ene nederlenderen etter den andre måtte gi tapt, kunne gutten fra Os meget overraskende ta steget aller øverst på seierspallen.

– Helt vanvittig!

Da Sverre Lunde Pedersen gikk ut i nest siste par hadde nettopp legenden Sven Kramer gått i mål på den sterke tiden 6:12.51 til foreløpig ledertid.

Nordmannen åpnet hardt, men kontrollert og lå bak Kramer ved de første rundepasseringene. Fra 1600 meter og inn klarte han imidlertid å senke rundetidene, noe konkurrentene ikke hadde mulighet til å matche. Med perfekt timing i både svinger og på langsider kjørte han jevne runder på 28-tallet i hele siste halvdel av gulløpet.

Med 6:07.16 satte Lunde Pedersen et enormt press på forhåndsfavoritten Patrick Roest som skulle ut i siste par. Nederlenderen var tydelig preget av nordmannens kanonløp og startet knallhardt. Halvveis i løpet hadde Roest halvannet sekunds ledelse, men det ble straks tydelig at han hadde åpnet over evne. Mot slutten røynet det virkelig på, og allerede en runde før målgang kunne Sverre heve armene over hodet i jubel.

– Det er helt sykt. Det har ikke helt gått opp for meg. Måten jeg gjør det på… Det er helt utrolig. Alt stemte og jeg mistet aldri flyten. Det var helt vanvittig, sa den ferske verdensmesteren til NRK.

Ny norgesrekord

Gulløpet til Lunde Pedersen holdt ikke bare til gull, men også til norsk rekord. Han slo sin gamle bestenotering med 45 hundredeler. Dette til tross for at verdensmesterskapet i enkeltdistanser foregår i lavlandet i Inzell, 700 meter lavere enn for eksempel isen i Salt Lake City. Løpet er den hurtigste 5000 meteren som er gått på europeisk jord noen sinne.

Gledestårene satt løst hos det norske støtteapparatet etter at gullet var sikret. Ekstra spesielt var det også at gullmedaljevinneren endelig fikk sin revansje etter det forsmedelige fallet på 10 000 meter under forrige sesongs VM i Allround.

– Jeg håper og tror dette er et troneskifte, med tanke på Kramer – som er en legende. Bare det å slå han er stort. Måten han gjorde det på er det råeste jeg har sett. Over fire sekunder. Det skal nesten ikke være mulig. Det er bare Kramer som har gjort noe lignende, sa en meget rørt Edel Therese Høiseth til VG.

I morgen gås det 500 meter og lagtempo for både kvinner og menn. Der bør det være nye muligheter for norske medaljer.