Mildvær har tvunget arrangørene av verdenscupåpningen i Ruka til å korte ned løypen, og nå mener svenskenes landslagstrener at endringer favoriserer Johaug…

Hardere løype

Kong Vinter har foreløpig ikke erobret Skandinavia, og mildværet fører nå til at arrangørene i finske Ruka må korte ned på løypene til verdenscupåpningen i langrenn denne helgen.

Den klassiske sprinten lørdag går som planlagt, men søndagens distanserenn i samme stilart får nå en hardere løype.

Opprinnelig håpet arrangørene å få på plass en 5-kilometers sløyfe, men nå er det bestemt at kvinnene vil gå en 3,3 km-sløyfe tre ganger, mens herrene vil gå 3,75 km fire ganger. Det medfører at to krevende bakker skal passeres en gang mer enn planlagt.

Ruka har med sitt normalt kalde klima på denne tiden tradisjonelt vært en snøsikker destinasjon for verdenscupene i november, men denne gang må også arrangørene i Kuusamo gjøre endringer før helgens renn i langrenn, hopp og kombinert. Svenske Aftonbladet spekulerer i at den nye løypen kan favorisere Therese Johaug;

– Det ligger noe i det, sier Sveriges landslagssjef Rikard Grip på spørsmål fra avisen.

– Det blir en tøffere løype, fortsetter Grip.

Arrangørene jobbet lenge for å få i stand den opprinnelige sløyfen, men mener dette valget var det beste for å få det beste ut av snømangelen.

– Organisasjonen har jobbet ekstremt hardt for å gjennomføre konkurransene ifølge den opprinnelige planen. Dette er den beste løsningen under disse forholdene, og nå kan vi garantere spor av veldig høy kvalitet for utøverne, sier arrangørens generalsekretær Seppo Linjakumpu ifølge Aftonbladet. Det er ikke kjent om forholdene vil påvirke treningsmulighetene i forkant av sesongåpningen.

Utfordringer også i Norge 

Også i forkant av norgescuprennene på Gålå, og verdenscupen på Lillehammer har snømangelen skapt bekymring de siste ukene, men nå ser det ut til at det går i orden i siste liten.

På Gålå har endelig minusgradene gjort sitt inntog denne uken, og arrangørene har fått i stand en 2,5 kilometers sløyfe med kunstsnø til helgens renn.

– Det er på hengende håret at vi blir ferdig, men vi klarer akkurat å ferdigstille løypa. Det holder det, sier en fornøyd løypesjef Lars Wadahl til GD.

Stjerner som Petter Northug og Dario Cologna inntar løypende denne helgen, i likhet med mange av våre nest beste landslagsløpere.

Også på Lillehammer har mildværet skapt utfordringer, men når minusgradene nå omsider har funnet veien til OL-byen jobbes det på spreng for å få i stand løypene og hoppbakken til neste helgs verdenscuprenn. Denne uken ga FIS tommelen opp til arrangøren.

– Vi er i gang med å legge ut snø og klargjøre løyper og bakker med snø fra snølager. Videre er det positive værmeldinger fremover, så vi jobber på spreng med å få til bakker og løyper i henhold til planer, men må fortløpende vurdere endelig øvelser og program basert på værsituasjonen, sier arrangementssjef Terje Lund i Norges Skiforbund.