Håvard Holmefjord Lorentzen gikk rett til topps på 500-meteren i sesongåpningen i Obihiro, og satte standarden for en ny sesong i verdenstoppen…

Slo verdensrekordholderen

Den regjerende olympiske mesteren på distansen gjorde som forrige sesong og gikk raskest av alle i sesongåpningen på 500 meter, og standarden er dermed satt for vinteren.

Bergenseren gikk mot den russiske verdensrekordholderen Pavel Kulizjnikov i nest siste par i japanske Obihiro. Lorentzen nølte litt da startskuddet gikk og lå 6 hundredeler bak russeren etter 100 meter, men gjennom siste indre passerte han parkameraten og så seg aldri tilbake. Tiden 34,73 holdt til seier 4 hundredeler foran Kulizjnikov.

Russeren er tidligere utestengt for doping og fikk ikke delta i OL i Pyeongchang. Det ble ikke mange dueller mellom de to sprintkanonene i fjorårets sesong, og Lorentzen la ikke skjul på at det var godt å sette russeren på plass da de endelig møttes igjen.

– Det var godt å ta ham i parløp, han er en ganske lik løper som meg, så det å holde ham bak meg er deilig, forteller Lorentzen til NRK.

– Jeg føler jeg går en god hundremeter og en veldig god sisterunde. Jeg kunne kanskje fått med meg litt mer fart i siste svingen, men seier er seier. Jeg er godt fornøyd med det.

Hjemmefavoritten Tatsuya Shinhama gikk i siste par, men klarte ikke svare på løpet til nordmannen og gikk inn til tredjeplass med tiden 34,87.

Sikter mot verdensrekorden

Lorentzen tangerte sin bestenotering på 34,41 da han satte ny olympisk rekord i gulløpet i februar, og nå sikter 26-åringen seg inn på Kulizjnikovs verdensrekord på 33,98.

– Å ta verdensrekorden er et mål jeg har. Jeg må ha dagen. Men det kan være mulig. Vi får se, sier Lorentzen.

For kvinnene gikk kjæresten Hege Bøkko inn til 10. plass på 500 meter med tiden 38,60. Nao Kodaira var suveren på hjemmebane i åpningen, og den regjerende olympiske mesteren vant på tiden 37,49.

– Jeg er egentlig fornøyd med både tid og løp, sier Bøkko til NRK.

Russerne sterkest på lagtempo

Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen og Håvard Bøkko tok gullet på lagtempo i Pyeongchang sist vinter, og trioen åpnet sterkt i siste par også i Obihiro.

Men utover i løpet klarte de ikke å matche tidene til Russland, og endte til slutt på tredjeplass i Obihiro, med tiden 3.42,77. Noe overraskende var det russiske laget raskest i sesongåpningen, sterke 3,41,26 holdt til ny banerekord og seier, 88 hundredeler foran Nederland.

Allroundlandslagets nye trener Bjarne Rykkje var mellomfornøyd med åpningen.

– Jeg er ikke fornøyd med plasseringen, men tidene var ganske bra for nå. 3.42 er ganske bra for nå, synes jeg. Det er mye å forbedre, men det er lett å forbedre.

I kvinneklassen kunne det japanske laget glede hjemmepublikum med en suveren seier.