Johaug og Røthe best på det tunge føret. Henholdsvis 10 og 15 kilometer fristil i individuell start stod på programmet under avslutningsdagen av den nasjonale åpningen på Beitostølen…

Varmegrader og mange konkurranser har slitt hardt på løypene, noe som gjorde dagens øvelser til en skikkelig prøvelse for de nesten 200 på startlisten.

Les også: Johaug suveren i comebacket

Røthes revansj

Det har vært noen tunge sesonger for Sjur Røthe siden han stod øverst på den verdensberømte femmila i Holmenkollen i mars 2015. Vedvarende rygg- og hofteproblemer har i perioder gjort vossingen sengeliggende og ute av stand til å trene.

For ett år siden fikk han svar på hva problemene skyldtes – nemlig bekhterevs sykdom. En revmatisk betennelsessykdom som gir smerter og stivhet, særlig i korsryggen.

Sykdommen satte Røthe utenfor nærmest hele fjorårssesongen, men etter å ha fått kontroll på medisineringen virker han nå å være tilbake i toppslag.

– Nå fungerer det bra. Jeg kunne ikke gjort dette uten å være helt hundre prosent, så det var veldig godt å få en bekreftelse på det. Selv om det er nasjonal åpning hadde jeg et veldig stort mål om å bruke dette som trening inn mot det som skjer her på Beitostølen om tre uker, forteller Røthe til NRK etter målgang.

30-åringen begynte kontrollert og var nummer fire etter fem kilometer, femten sekunder bak ledende Martin Johnsrud Sundby. Siste halvdel av løpet var det imidlertid ingen som kunne holde følge med Røthe. Simen Hegstad Krüger knep andreplassen etter en heftig sekundstrid med Sundby.

Les også: Klæbo og Falla sterkest på Beitostølen

Johaug og Flugstad Østberg i rute

I damenes dyst over 10 kilometer var det kun to utøvere det stod mellom. I fraværet av kjente navn som Ragnhild Haga, Astrid Jacobsen og Heidi Weng, ble det en duell mellom Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg.

To sesonger borte fra skisporet har medført at Therese Johaug starter med et tidligere startnummer enn sine argeste konkurrenter i nasjonale renn. Jenta fra Dalsbygda hadde derfor ingen relevante passeringstider å støtte seg på underveis, uten at det så ut til å plage henne.

Johaug tok kommandoen fra start og var over fem sekunder foran Østberg etter to kilometer. Derfra og inn økte hun stadig forspranget ved hvert passeringspunkt. Ved målgang skilte det til slutt 26 sekunder ned til Gjøvik-jenta.

– Jeg kjenner det kommer fort tilbake når jeg får på meg startnummer og er i boblen. Jeg prøver å fokusere på den jobben som skal gjøres der. Jeg kjente allerede i dag at det var enklere å senke skuldrene. Jeg skal likevel ikke ta av for mye etter dette her. De ekte svarene får jeg neste uke når jeg møter konkurrenter fra utlandet, uttalte Johaug til TV2.

De to norske landslagsjentene var fullstendig suverene på Beitostølen i dag. Amerikanske Sadie Bjornsen gikk inn til tredjeplass, hele ett minutt og førtifem sekunder etter vinneren.