Søndag slipper første hopper bommen og tar sats inn i den 68. utgaven av Hoppuka – og det er et ungt og sultent norsk lag som tar fatt på de fire rennene i Tyskland og Østerrike…

Syv nordmenn til Oberstdorf

De norske hopperne fikk en fantastisk start på årets sesong med solid laginnsats og toppresultater av Daniel-André Tande. De siste ukene har det norske laget hatt en litt nedadgående kurve, selv om Marius Lindviks tredjeplass i Klingenthal var en opptur.

Med langtidsskader på Anders Fannemel og Thomas Aasen Markeng får et par relativt ukjente navn prøve seg i den tradisjonsrike Hoppuka rundt nyttår.

Anders Håre og Sondre Ringen får muligheten etter god hopping i Continentalcupen, og debuterer i Hoppuka sammen med Marius Lindvik.

– Med Sondre og Anders har vi med oss to nye ansikter. Begge gleder seg helt sikkert til å stille i den mest tradisjonsrike turneringen. Begge har imponert med gode resultater i COC, og vi så noen gode hopp under World Cup i Engelberg, sier landslagstrener Alexander Stöckl.

I tillegg til debutantene stiller Norge med mer rutinerte kort i form av Robert Johansson, Daniel-André Tande, Johann Forfang og Robin Pedersen.

Vi er klare til hoppuka og stiller med et ungt og motivert lag. Robert, Johann og Daniel stiller med noen års erfaring i hoppuka, mens de andre får oppleve hoppuka relativt upreget. Det er gledelig at Marius er stabil og i bra slag. Robin har vært hjemme og trent bra, det har skjedd noe og jeg er overbevisst om at han er klar, sier Stöckl.

Landslagssjefen er optimistisk på at det norske laget skal kunne være med å prege toppen av listene i Tyskland og Østerrike den kommende halvannen uken.

Jeg er fornøyd med utviklingen i det siste, og jeg håper at vi kan ta det siste steget inn mot hoppuka og kjempe om topplasseringer. Utøverne og trenerteamet har ladet batteriene inn mot et av årets høydepunkter, sier Stöckl om Norges muligheter.

Kobayashi til Hoppuka som favoritt

Fjorårets hoppkomet Ryoyu Kobayashi brukte litt tid på å komme i gang denne sesongen, men etter å ha tatt vinterens andre verdenscupseier i det avsluttende rennet i Engelberg overtok japaneren den gule ledertrøyen inn mot Hoppuka.

Sensasjonen som fløy ned til seier i alle fire rennene under fjorårets Hoppuka blir igjen mannen å slå i årets konkurranse.

Sammen med fjorårsvinneren har vinnerne fra 2016/17- og 2017/18-utgavene – østerrikeren Stefan Kraft og polakken Kamil Stoch vist stigende form inn mot sesongens første høydepunkt.

I utfordrerposisjon finner vi tyskeren Karl Geiger, sammen med blant annet Philipp Aschenwald, Peter Prevc og nordmennene Robert Johansson og Daniel-André Tande.

TV2 inn som rettighetshaver

Den tysk-østerrikske Hoppuka har mange sterke tradisjoner, men årets utgave byr på noen endringer for det norske publikum. For etter å ha overført Hoppuke-rennene hvert år siden 1963 får NRK denne vinteren selskap av TV2. Den kommersielle kanalen viser de to avsluttende rennene i Innsbruck og Bischofshofen.

Vi gleder oss til å sende Hoppuka. Det er nytt for TV 2, men ikke for seerne. Vi skal få til hopp på en like god måte som før. Vi begynner ikke på null, for vi har mange profiler og mye kompetanse, sier kanaldirektør Trygve Rønningen.

Også på utøversiden er en epoke over i denne utgaven, for etter å ha deltatt i Hoppuka hver sesong siden 1991 er superveteranen Noriaki Kasai ikke tatt ut i den japanske troppen til årets konkurranse. 47-åringen vil i stedet trene på hjemmebane for å finne formen til verdenscuprennene i januar.

Årets Hoppuka starter med kvalifisering i Oberstdorf lørdag, før det første av fire renn går av stabelen i den tyske bakken søndag 29. desember. 

Deretter venter renn i Garmisch-Partenkirchen 1. januar og Innsbruck 4. januar, før den 68. Hoppuka avsluttes i Bischofshofen den 6. januar.

Vinnerodds Hoppuka 2019/2020 – Nordicbet

Ryoyu Kobayashi – 2.35
Stefan Kraft – 4.00
Kamil Stoch – 7.00
Karl Geiger – 12.00
Philipp Aschenwald – 20.00
Robert Johansson – 20.00
Marius Lindvik – 20.00
Peter Prevc – 25.00
Johann Andre Forfang – 25.00
Daniel Andre Tande – 30.00