Johannes Høsflot Klæbo hadde i likhet med de andre norske løperne en tung dag i Toblach da Sergej Ustjugov og russerne gjorde storeslem under 15-kilometeren i Tour de Ski…

Russisk maktdemonstrasjon

Sergej Ustjugov gikk ut tidlig i favorittgruppen under tourens tredje etappe i Toblach nyttårsaften, og det ble tidlig klart at den formsterke russeren ville bli mannen å slå på årets siste dag.

27-åringen gikk til topps under åpningsdistansen lørdag, og under 15-kilometeren klinket han til med bestetid allerede fra det første passeringspunktet. Sammen med flere russiske lagkamerater ble det etter hvert en maktdemonstrasjon av bjørnen med 3 pallplasser i Tour de Ski-sammendraget i karrieren.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

På de to siste rundene i Toblach knuste Ustjugov regelrett konkurrentene og gikk på tiden 31:02,5 inn til seier med hele 22,6 sekunders margin til lagkamerat Ivan Yakimushkin, som etter å ha gått sitt livs løp sikret seg 2.-plassen i Italia.

Aleksandr Bolsjunov klarte akkurat å snike seg i mål foran svenske Calle Halfvarsson og sørget for at russerne tapetserte pallen tirsdag – og samtidig sikret seg et solid grep om Tour de Ski-sammendraget før kalenderen bikker over til 2020.

– Tydeligvis noe som går på hotellet

Da Emil Iversen måtte kaste inn håndkleet etter søndagens sprint skulle det vise seg at det var starten på en norsk nedtur under sesongens høydepunkt på langrennkalenderen – for allerede i innledningen under 15-kilometeren i Toblach fortsatte de dårlige nyhetene for det norske laget.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum følte seg dårlig på morgenkvisten og ble isolert fra den norske troppen, og allerede etter et par kilometer stod Erik Valnes av løpet og var tydelig irritert.

Jeg får ikke luft, sa han til NRK før han forsvant fra stadion.

Deretter rant sekundene unna også for de øvrige norske løperne ute i løypen.

For min egen del tror jeg ikke det er sykdom. Men det er tydeligvis noe som går på hotellet, sier Didrik Tønseth.

Trønderen gikk i mål nesten fire minutter etter vinneren, og touren er så godt som over for trønderen.

Jeg skal ta en evaluering etterpå, men jeg tviler på at jeg starter i morgen.

Også flere av de svenske utøverne som bor på samme hotell har meldt om smårusk de siste dagene.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

– Tour de Ski-kampen er over.

Johannes Høsflot Klæbo hadde skaffet seg et fint utgangspunkt etter søndagens sprintseier, og kunne tape drøye halvminuttet til russerne og fremdeles ligge godt an før onsdagens jaktstart.

Men etter å ha blitt parkert på sisterunden under 15-kilometeren begynner det å spøke for håpet om å gå til topps for andre sesong på rad.

Trønderen gikk i mål på en 17.-plass, 1:11,4 bak Ustjugov og mistet ledertrøyen i touren.

Tour de Ski-kampen er over. Det er ikke mer å si om det. Nå er det ikke sjans, sier en tydelig skuffet Klæbo til NRK.

Verken verdenscuplederen eller lagkameratene har noe klart svar på hvorfor det normalt slagkraftige mannskapet fikk det tøft i Toblach nyttårsaften.

Det er bare dårlig. Jeg hadde ikke best ski i dag, men smørerne gjør så godt de kan. Kroppen kjennes frisk og rask ut… Jeg har ikke noe svar på hva som går galt i dag.

Hans Christer Holund ble beste norske på en 5.-plass, mens Sjur Røthe også leverte brukbart med sin 8.-plass under 15-kilometeren. Deretter må vi uvanlig langt ned på listene for å finne de øvrige norske nyttårsaften.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Forhåndsfavoritt Simen Hegstad Krüger endte på en skuffende 22.-plass, mens Jan Thomas Jenssen (25), Pål Golberg (26), Martin Løwstrøm Nyenget (28) og Didrik Tønseth (70) ble de øvrige norske plasseringene. Erik Valnes brøt løpet i Toblach.

Den tidligere langrennsløperen Thomas Alsgaard kom med skarp kritikk av den norske innsatsen fra NRKs vinterstudio.

Fullstendig lagkollaps. Holund ok minus, men han er bedre enn det her. Resten er kollaps og alt for langt bak. Det ble overraske store avstander på det raske føret og den løypa, sier Alsgaard etter at nordmennene ble satt kraftig på plass av russerne under tourens tredje etappe.

Sergej Ustjugov går først ut når Tour de Ski fortsetter med 15 km jaktstart i klassisk stil 1. nyttårsdag – fulgt av landsmannen Aleksandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo henholdsvis 27 og 37 sekunder bak.

Spill på Vintersport med NordicBet her!