Klæbo og Falla fikk lenge hard konkurranse på sprinten under sesongåpningen på Beitostølen, men forhåndsfavorittene var sterkest da det gjaldt…

Sprintstjernen sterkest til slutt

Gjøran Tefre imponerte stort under lørdagens sprint på Beitostølen, og 23-åringen gikk til finale etter seier i både prolog, kvart- og semifinale.

Der var det ingen tekniske soner å passe på for Førde-løperen, så dermed ble mannsmarkering taktikken i duellen mot landslagsløperne.

Tefre og forhåndsfavoritten Johannes Høsflot Klæbo styrte løpet i finalen, og det så lenge ut til at det skulle bli en duell mellom de to på om seieren. Tefre lå klistret til Klæbos rygg fra start i finalen, og rollene ble byttet om da den olympiske mesteren på distansen var den eneste som klarte å holde følge med Tefre da han stakk fra feltet halvveis i løpet.

Men i den siste bakken gikk Tefre tom for krefter da Klæbo viste frem sitt karakteristiske rykk, og skled bakover i feltet. Klæbo gikk inn på oppløpet med en god luke til resten og kontrollerte inn seieren, til tross for at Emil Iversen nærmet seg på de siste meterne.

– Litt kontrollert, litt arrogant, sa NRKs langrennskommentator Jann Post om Klæbos avslutning på sprinten.

– Det var ikke veldig mye sprut i dag, sier Johannes Høsflot Klæbo om sitt eget renn.

Til tross for seier mener Klæbo at han har langt mer å gå på.

– Per dags dato er jeg ikke der jeg skal være. I løpet av noen dager håper jeg at jeg kommer meg på plussida.

Emil Iversen har imponert i åpningshelgen med sine to andreplasser, mens Eirik Brandsdal gikk inn til tredjeplass. Tefre måtte ta til takke med den litt sure fjerdeplassen, men kan alt i alt si seg fornøyd med dagen.

Sindre Bjørnstad Skar gikk inn til 5. plass på Beitostølen, mens Finn-Hågen Krog viser at formen er i anmarsj med å ta seg til finalen etter et trøblete år.

Petter Northug ble nummer 35 i prologen og klarte ikke å kvalifisere seg til finalene lørdag.

Falla overlegen

Maiken Caspersen Falla tok en ventet seier i kvinneklassen, men det var andre som viste seg frem før Falla fikk full fart på skiene.

Juniorløper Kristine Stavås Skistad gikk inn til bestetid i prologen, fulgt av skiskytter Tiril Eckhoff. De fortsatte å imponere utover dagen og tok seg helt til finalen i et felt bestående av mange av landets beste sprintere.

Akkurat som Klæbo viste Falla styrke ved å avgjøre finalen opp den siste bakken, og det ble til slutt en overlegen seier for sølvmedaljevinneren fra Pyeongchang.

– Jeg føler meg bedre og bedre utover dagen, og når det kommer til finalen klarer jeg å skru til og føler jeg får gjort det beste ut av det, sier Falla til NRK etter målgang.

19-åringen Skistad begynte å gå tom for krefter opp siste bakken, men junioren viste imponerende styrke i spurten og tok en solid 2. plass, med Lotta Udnes Weng på tredje.

Skiskytteren Eckhoff mangler litt erfaring i å gå i så tette og taktiske felt som sprinterne er vant til, og den manglende rutinen gjorde at 28-åringen falt et par plasseringer på slutten. Men en 4. plass i langrennssprint er uansett noe å ta med seg frem til skiskytterne åpner sin sesong om en uke.

Åpningshelgen avsluttes med 15 km fristil for herrer og 10 km fristil for kvinner søndag.