De norske langrennsherrene har gjort rent bord så langt i mesterskapet i Seefeld, og nå seiler den norske kvartetten opp som favoritter til å vinne sin tiende strake VM-stafett…

Revansjesugne russere

Etter 4 gull på 4 øvelser har de norske løperne henvist sine russiske rivaler til de øvrige pallplassene så langt under VM i Seefeld, og fredag er det duket for en ny duell mellom sesongens to store langrennsnasjoner.

Og lagoppsettet bringer noen meget spennende dueller hvor revansjesugne russere kan få hevn mot sine overmenn i Seefeld. For på 2. etappe møter Martin Johnsrud Sundby russeren Aleksandr Bessmertnykh, som han onsdag knepent slo i den uhyre spennende 15-kilometeren. For å være sikre på at farten holdes oppe i sporet stiller Finland med bronsevinneren fra det samme løpet – Iivo Niskanen.

På den første av fristiletappene skal en annen nybakt verdensmester ut mot en rival, når Sjur Røthe går mot Aleksandr Bolsjunov, som han spurt-slo på målstreken i skiathlon tidligere i mesterskapet.

Toppen av kransekaken blir den avsluttende etappen, hvor Johannes Høsflot Klæbo er satt opp mot Sergej Ustjugov – den russiske bjørnen som nærmest gikk til angrep på nordmannen under sprinten i starten av VM i Seefeld.

Iversen vraket seg selv – får gå allikevel

– Jeg regner med at stafettplassen røk, sa Emil Iversen og vraket seg selv etter å ha havnet sist av nordmennene på 15-kilometeren, men trønderen fikk plass på åpningsetappen da laget ble presentert torsdag.

Didrik Tønseth følte seg usikker på om han ville bli ett hundre prosent klar igjen etter den harde 15-kilometeren, dermed falt valget på Iversen som 1. etappe-løper, hvor russerne stiller med Andrej Larkov.

Norge og Russland har vunnet hver sin stafett så langt i sesongen, og for å understreke hvor dominerende nasjonene har vært har deres 1. og 2. lag tapetsert pallen ved begge anledninger.

Finn-Hågen Krogh leverte en langrenns-bragd da han gikk inn til norsk gull i Lahti i 2017, mens Klæbo sikret OL-gullet i sin debut på ankeretappen for et år siden. Etter 9 strake gull i VM-sammenheng er Norge på nytt favoritter fredag, med Russland som den soleklart største utfordreren.

Etter en uke med strålende sol i Østerrike ser det nå ut til å kunne bli både snø og sludd i VM-byen under fredagens stafett, hvor smøreteamene vil få en utfordring med å levere det optimale under skiene for utøverne.

H2H odds Nordicbet: Norge 1,35 – Russland 2,90

Jevn medaljestrid

Sist de norske stafettherrene måtte se seg slått i VM var det Østerrike som gikk til topps under VM på hjemmebane i Ramsau i 1999, men når VM-sirkuset nå er tilbake i landet har det østerrikske laget trukket seg etter dopingavsløringene tidligere i uken.

Bak de to favorittene er det på papiret en kvartett som skal kjempe om den siste pallplassen på stafetten. Sverige har vunnet medalje i de 4 siste verdensmesterskapene, men årets svenske mannskap ser noe svakere ut enn tidligere utgaver, med Svensson, Halfvarsson, Burman og Thorn.

Men med i medaljekampen vil de nok kunne henge fredag, hvor Finland og Italia med medaljevinnerne Niskanen og Pellegrino blir to av hovedutfordrerne, sammen med et sterkt fransk mannskap som har hatt litt stang ut i Seefeld.

Herrestafetten starter fredag klokken 13.15

Topp 3-odds 4×10 km Stafett herrer – VM nordiske grener Seefeld:

Norge – 1,05
Russland – 1,08
Sverige – 2,00
Finland – 1,75
Frankrike – 2,25
Italia – 4,00
Tyskland – 6,50
Sveits – 6,50