I både den norske og svenske sesongåpningen gjorde juniorløpere seg sterkt bemerket med gode resultater, men i verdenscupåpningen i Ruka holdes talentene tilbake…

Fremdeles juniorer

Etter en OL-sesong hvor mange rutinerte løpere la skiene på hylla, grep den kommende generasjonen muligheten til å vise seg frem i de nasjonale åpningene.

På Beitostølen gikk 19-åringen Kristine Stavås Skistad inn til andreplass på sprinten, mens kjempetalentet Helene Marie Fossesholm gikk inn til en sterk 5. plass på 10 kilometer fri søndag. 17-åringen kom også på en 11. plass på den klassiske distansen fredag.

Men langrenns-kometene må vente på sin mulighet i verdenscupen. For da Skiforbundet mandag tok ut troppene til sesongåpningen i Ruka, var verken de to juniorjentene eller Gjøran Tefre, som imponerte på herrenes sprint på Beitostølen, med på listene.

– Vi får håpe at de fortsatt får hjelp til å skjønne at de er juniorer. De får helt sikkert sjansen etter hvert, sier landslagssjef Ole Morten Iversen.

Iversen hinter til at de allikevel kan få sine muligheter før jul, hvor rennene på Lillehammer og i Davos ser ut som de mest aktuelle helgene.

– Det er spennende jenter som vi helt sikkert får stor glede av i framtida hvis vi er litt forsiktig med måten vi matcher dem på, sa Iversen.

Frida Karlsson ikke tatt ut 

Også i den svenske åpningshelgen i Bruksvallarna utfordret yngre utøvere de etablerte stjernene i helgen. 19-åringen Frida Karlsson ble kun slått av Charlotte Kalla på ti-kilometer klassisk lørdag, etter å ha gått inn til en femteplass på 5 km fri dagen før.

Men i likhet med de norske juniorene må Karlsson vente på sin sjanse på det øverste nivået. Landslagssjef Rikard Grip refererer til svenskens policy om at junior-løpere ikke får gå verdenscup før etter junior-VM i januar.

Det synes TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad er merkelig.

– Jeg synes det er bare tull at hun ikke får prøve seg i verdenscupen når hun åpenbart er blant de sterkeste løperne i Sverige. Er du god nok, er du gammel nok, og å få prøve seg i verdenscupen allerede nå kunne ha vært nyttig lærdom for en utøver Sverige kan vente seg mye av i fremtiden, sier Petter Soleng Skinstad.

Karlsson har allerede levert resultater på juniornivå, med et gull om to bronsemedaljer i junior-VM i Goms forrige sesong. Også i Skandinavisk Cup har talentet gått til topps mot etablerte toppløpere. Dermed ligger det til rette for mange dueller mellom Norge og Sverige i langrennssporet også i fremtiden.

Northug ikke tatt ut

Petter Northug er som ventet ikke med i Ruka og skal i stedet gå Skandinavisk Cup på Gålå. Samtidig velger Pål Golberg og Katrine Harsem å stå over åpningshelgen i Ruka, dermed er dette troppen som skal forsvare de norske fargene i Finland neste helg:

Kvinner

Sprint, klassisk:
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Lotta Udnes Weng, Nes Ski
Ragnhild Haga, Åsen IL
Kari Øyre Slind, Oppdal IL
Anna Svendsen, Tromsø skiklubb langrenn
Heidi Weng, IL Bul
Tiril Udnes Weng, Nes Ski

10 km, klassisk:
Therese Johaug, IL Nansen
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Kari Øyre Slind, Oppdal IL
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Ragnhild Haga, Åsen IL
Anna Svendsen Tromsø skiklubb langrenn
Heidi Weng, IL Bul
Tiril Udnes Weng, Nes Ski

Menn

Sprint, klassisk:
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF
Eirik Brandsdal, Kjelsås IL
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Sondre Turvoll Fossli, Hokksund IL
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL
Kasper Stadaas, IL Heming
Johannes Høstflot Klæbo, Byåsen IL
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer Skiklub

15 km, klassisk:
Didrik Tønseth, Byåsen IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
Sjur Røthe, Voss IL
Johannes Høstflot Klæbo, Byåsen IL
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer Skiklub