Therese Johaug danset seg til seier og gul trøye i Ruka, mens Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen sørget for trippel norsk under den avsluttende jaktstarten i verdenscupåpningen…

Johaug suveren igjen

Therese Johaug var storfavoritt til å sikre seg seier i minitouren i Ruka med sitt utgangspunkt 18 sekunder foran nærmeste konkurrent, og jenta fra Dalsbygda lot seg aldri true gjennom de ti kilometerne i fri stil søndag.

Kulda hadde for alvor lagt seg over Ruka, men i sin sedvanlige rappe takt danset Johaug seg gjennom de kuperte løypene i Finland. 31-åringen økte fra første passering, men med tanke på å vinne kampen om beste etappetid lot hun seg ikke bremse selv om avstanden økte til resten av feltet.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

I mål kunne hun strekke armene i været og juble etter å ha sikret seg seier i Ruka-trippelen og medfølgende gul trøye i verdenscupsammendraget – så er spørsmålet om noen klarer å rive fra henne den gjeve trøyen etter distansedronningen først har fått kloa i den.

Med tiden 25:48,0 sikret Johaug seg også beste etappetid og verdenscupseier søndag.

Det har vært en drømmestart på verdenscupsesongen. Jeg klarte å komme meg videre fra prologen til kvartfinale på fredag, og var nære med å komme videre til semifinale. Så gikk jeg et veldig bra skirenn i går og i dag. Jeg kunne vel egentlig ikke fått en bedre start på sesongen, sier en strålende fornøyd Therese Johaug til NRK.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Trippel norsk

Etter litt varierende resultater for resten av laget under lørdagens klassiskdistanse var de norske løperne tilbake i storslag under den avsluttende jaktstarten, hvor spesielt Heidi Weng viste at hun er tilbake i verdenstoppen.

Fra startnummer 10 fikk 28-åringen etter hvert kontakt med gruppen som kjempet om pallplassene, og i samarbeid med lagvenninne Astrid Uhrenholdt Jacobsen knekte de norske jentene konkurrentene på siste runde av 10-kilometeren i Ruka.

Weng spurtet inn til en gledelig andreplass, mens Jacobsen sørget for at de norske fargene tapetserte pallen i verdenscupåpningen.

Heidi Weng sendte i veien et jubelbrøl etter å endelig ha funnet veien tilbake til pallen.

Det var veldig gøy. De to første rundene følte jeg meg så bra, men så fikk jeg beskjed om å roe meg ned. Da klarte jeg å gå bra på ski, og det var det eneste jeg hadde fokus på. I dag roet jeg meg ned, tok en plassering etter den andre. Det føltes veldig bra, sier Weng til NRK.

Det var en god norsk dag i løypene i Finland, hvor Tiril Udnes Weng leverte karrierebeste på distanse og gikk seg opp fra 13. til 7.-plass, mens Anne Kjersti Kalvå fra startnummer 29 hoppet fra rygg til rygg og tok seg helt opp på en 13.-plass i mål, 2:27,3 bak Johaug.

Spill på Vintersport med NordicBet her!

Karlsson viste fremgang

De amerikanske jentene har imponert denne helgen, og i sin gule ledertrøye hang Sadie Bjornsen med i pallkampen helt til den siste lange bakken i Ruka. Men der gikk kreftene til slutt tom for en av de store overraskelse under åpningshelgen, som endte som nummer 4, fulgt av lagvenninne Jessica Diggins.

De svenske jentene slo også tilbake etter et par svake dager i Finland, og Frida Karlsson viste prov på hvorfor hun er pekt ut som en av de største utfordrerne til Johaug denne vinteren.

20-åringen gikk seg opp syv plasser og endte som nummer 8 i Ruka-trippelen, mens også Stina Nilsson (11) og Charlotte Kalla (14) klatret flere plasser under den avsluttende jaktstarten.

Jeg spente buen i dag, det må man gjøre når man skal jakte, og så ble jeg litt sliten på den siste runden, men jeg kjenner at det er mulig, sa Karlsson etter løpet.

Den nye Johaug” mener hun nå er i ferd med å finne nøkkelen for å få ut det potensialet hun har vist at hun har inne.

Ja, jeg vet at det er mulig, og så har jeg mange løp og få det ut på i løpet av sesongen.

Jeg synes jeg åpnet rolig og harmonisk, og tok mange plasseringer i starten. Jeg kjente hver runde at jeg var veldig sterk oppover i de tøffe partiene, avslutter svenskens skiyndling. 

Med den flotte norske laginnsatsen virker det norske laget å være i rute før verdenscuphelgen på Lillehammer med skiathlon og stafett, forhåpentligvis med regjerende verdenscupvinner Ingvild Flugstad Østberg tilbake på startstreken.

Spill på Vintersport med NordicBet her!